С поредица от забавни прояви на 30 юни и на

...
С поредица от забавни прояви на 30 юни и на
Коментари Харесай

Археологически комплекс „Калето“ ще отбележи десети рожден ден на 30 юни и 1 юли

С поредност от занимателни прояви на 30 юни и на 1 юли 2023 година един от най-разпознаваемите туристически обекти в Северозападна България - Археологически комплекс „ Калето “ - гр. Мездра, ще означи 10 години от своето публично разкриване.

Празненствата по случай кръглата годишнина ще стартират на 30 юни (петък) от 19:00 часа, когато в комплекса ще бъде проведено Хаус празненство с присъединяване на известната DJ MiSS PARTY (https://www.facebook.com/missparty?locale=bg_BG).

Същинското празненство ще се състои на 1 юли (събота), когато е и рождената дата на Археологически комплекс „ Калето “. От 10:00 часа Аниматорски екип „ Калпазани “ от гр. Враца ще зарадва най-малките с Балонена фиеста, а децата, младежите и по-възрастните ще имат опция да получат своя първи музикален урок с помощта на мобилното музикално учебно заведение „ RockSchool на колела 2023 “ (https://www.facebook.com/events/954932512501705/?ref=newsfeed&locale=bg_BG) - план, който дава опция на всеки да се допре до разнообразни музикални принадлежности и да изпита насладата, която носи музиката.

Археологически комплекс „ Калето “ - гр. Мездра е построен по Проект „ Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра ”, осъществен от Община Мездра през интервала 2011-2013 година със средства по Оперативна стратегия „ Регионално развиване ” 2007-2013 година

Той разполага с непрекъснати експозиционни зали, художествени ателиета, открита амфитеатрална сцена с декоративна колонада, паркова зона с реплики на средновековни обсадни машини, кътове за отдих и други атракции, информативен център и магазин за сувенири.

От 2015 година насам в комплекса годишно се провеждат Дионисиеви празници и Фестивал на средновековните обичаи, обичай и просвета „ Калето - Мездра ”.

Античната и средновековна цитадела „ Калето “ е архитектурно-строителен монумент на културата от национално значение, а едноименният Археологически комплекс е включен в „ 100-те национални туристически обекта “.

Община Мездра и Археологически комплекс „ Калето “ ви канят да опразнувате дружно десетия рожден ден на комплекса!

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР