С поредица от срещи ще дадем възможност на младежите от

...
С поредица от срещи ще дадем възможност на младежите от
Коментари Харесай

Красен Кралев: Завършил съм образованието си във Варна и имам самочувствието, че съм сред най-образованите министри

С поредност от срещи ще дадем опция на младежите от разнообразни градове в страната да вземат участие в правенето на новата Национална тактика за младежта след 2020 година Стартирахме работата по документа през предходната година и се надяваме повече младежи да споделят своята визия, осведоми министърът на младежта и спорта Красен Кралев на провеждащата се по самодейност на МГЕРБ – Варна районна конференция на тематика: " Развий капацитета си в България ".

Форумът бе публично открит от кмета на морската столица и регионален координатор на ГЕРБ Иван Портних, зам.-министърът на външните работи и ръководител на МГЕРБ Георг Георгиев и Даниела Панайотова, която оглавява младежката партийна организация във Варна.

Във фокуса на събитието са опциите младежите да трансфорат положителните си хрумвания в бизнес и пълноценно да вземат участие в публичния живот. В полемиката се включиха представители на локалната и държавната власт, на Европейския парламент, на неправителствения бранш, IT промишлеността и студентската общественост. Освен от Варна и региона, измежду участниците има младежи и от Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен.

Красен Кралев срещна присъстващите с националните стратегии за младежта с общ бюджет от близо 3 млн. лева, посредством които министерството подкрепя финансово юношески планове на неправителствени и спортни организации, свързани с предварителна защита и образуване на действия за свободното време – неофициални образования, акции, спортни интензивности и други

" През 2019 година още веднъж отворихме стратегиите за кандидатстване, като можете да следите на уеб страницата за крайни периоди и резултати ", обърна се към младежите министърът. Той посочи, че младежта е сложена и като един от водещите цели в Управленската стратегия на държавното управление до 2021 година, а всички политики в нея са тясно свързани с младежката реализация и развиване. " Неслучайно бъдещето на младежите беше един от главните цели и на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ", напомни Кралев и посочи, че обновеният в края на 2017 година Обществен съвет по въпросите за младежта сега е най-многобройният с 27 членуващи организации.

" За последните 5 години младежката безработица у нас е спаднала с 15%, само че все пак от ден на ден хора работят специалности, за които не са учили. Има браншове, в които над 80% от работещите нямат съответната академична подготовка ", регистрира министър Кралев и означи още, че процентът на висшистите е висок, само че бизнесът страда от липса на фрагменти.

" Няма задоволително математици, инженери, готови хора в медицинския бранш.  Голям % от работодателите декларират, че са подготвени да обучат служащи със приблизително особено обучение ", разяснява още Красен Кралев. По думите му младежите би трябвало да получават задоволително благоприятни условия за заплатен стаж и процедура по време на образованието си и по-късно, с цел да придобият действителни умения и да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда.

Министърът приказва искрено за провокациите, с които се е сблъскал в своята професионална реализация. " Избрах да изучавам и да се осъществявам в България, макар опциите, които имах да го направя в чужбина. Завършил съм образованието си във Варна и имам самочувствието, че съм измежду най-образованите министри в моя сектор ", показа Красен Кралев пред младежите.

" Според последни данни 2 милиарда от съществуващите работни места ще изчезнат до 2030 година, а 65% от децата в началните учебни заведения ще имат работни места, които към момента не съществуват ", съобщи министърът и добави, че просветителната система би трябвало да е гъвкава по отношение на непрестанно изменящата се среда за младежите.

Красен Кралев увери, че с персонален образец се опълчва на предразсъдъците, дискриминиращи младежите поради възрастта им. " Около 50% от фрагментите, които съм назначил на управителни и виновни постове, са млади експерти.  Младите хора би трябвало да бъдат действително включвани в ръководството. Трябва да дадем опция за развиване на всеки просветен и упорит младеж ", безапелационен бе министър Кралев и акцентира, че държавното управление поредно работи за това, осигурявайки условия за по-добро обучение, по-висок стандарт на живот, повече спортна инфраструктура, изграждайки нова транспортна инфраструктура, подкрепяйки младите фамилии.

" Варна се гордее със своите шест университета и доста младежка сила. Това е причина за развиването на IT бранша. Много интернационалните компании избраха да открият офиси в града ни, тъй като тук виждат капацитет за развиване ", разяснява при откриването на форума кметът Иван Портних. Той пожела триумф на участниците и ги увери, че общината поставя доста старания в поддръжка на личностната и професионална реализация на младежите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР