С поредица от събития в София и в Банско ще

...
С поредица от събития в София и в Банско ще
Коментари Харесай

София и Банско честват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски

С поредност от събития в София и в Банско ще бъдат маркирани 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на " История славянобългарска ", оповестява БНР. Организатори са Българската академия на науките и Община Банско. Програмата ще продължи до началото на есента, сподели кметът на Банско Иван Кадев:

" Представяне на авторски книги, проучвания, монографии за работата на отец Паисий, изложения от музейния комплекс в Дома на изкуствата, обществено четене на " История славянобългарска ", награждаване на призьори в конкурс за стихотворения или разкази ".

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски заяви, че сега е подредена галерия за делото на Паисий Хилендарски в Градската градина пред Народния спектакъл и добави:

" Кулминацията ще бъде на 1 ноември, когато е празникът на Академията. Ще има театър с текстове от " История славянобългарска " и цитати от житието на свети Паисий Хилендарски. Ние имаме в нашия теоретичен списък два скъпи преписа, които ще покажем. Разбира се – и други документи, които има нашата библиотека. Това ще бъде под патронажа на президентската институция ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР