С поредица от мероприятия 12-та авиационна база – Долна Митрополия

...
С поредица от мероприятия 12-та авиационна база – Долна Митрополия
Коментари Харесай

12-та авиационна база отбеляза тържествено 110-годишнината на Българските военновъздушни сили

С поредност от мероприятия 12-та авиационна база – Долна Митрополия посреща Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 110-та годишнина от основаването на българската бойна авиация.

На 16-ти октомври 1912 година водачът Радул Милков и наблюдаващият Продан Таракчиев трансформират самолета в бойна машина, като правят първата в света бомбардировка от въздуха над противников обекти. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската цитадела, считана от цяла Европа за непревземаема. Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев изхвърчат със аероплан “Албатрос ” и се насочват към Одрин. За първи път във военната история са хвърлени от аероплан ръчни гранати над гара Караагач. Датата 16-ти октомври е призната за Празник на авиацията и българските Военновъздушни сили.

В навечерието на 110-та годишнина от основаването на българската бойна авиация, в 12-та авиационна база се организира церемониален строй. Целият персонален състав на авиобазата бе издигнат на полосата на Летище Долна Митрополия, дало криле на хиляди български водачи и авиационни експерти в продължение на осемдесет години.

 Командирът на 12-та авиационна база - полковник Петър Банков произнесе тържествено слово. В него той се базира на историческите обстоятелства и приноса на първопроходците в българската бойна авиация. В умозаключение приветства целия персонален състав с думите: „ Особено ми е прелестно в навечерието на тази юбилейна годишнина да Ви поздравя за положените старания и осъществените задания, които бяха реализирани с помощта на обединените старания на всички вас. Защото зад всеки реализиран триумф в авиацията главният фактор е екипната работа на всички водачи, техници, инженери и експерти. Признателен съм ви за отговорността, с която изпълнявате своя воински дълг. На вас и вашите фамилии поисквам доста здраве, благополучие, сили и сила за реализиране на още по-големи триумфи в персонален и професионален проект ”.

 Със заповед на Командира на 12-та авиационна база бяха наградени военнослужещи и цивилни чиновници за проявена интензивност и старание при осъществяване на функционалните отговорности, и потвърдени професионални качества по организирането, обезпечаването и провеждането на летателна и образователна активност.



Мероприятията приключиха с отдаване на военни почести. С едноминутно безмълвие и поднасяне на цветя пред паметника на починалите военнослужещи при осъществяване на служебния си дълг, персоналният състав на авиобазата уважи паметта на своите сътрудници.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР