С поредица от инициативи се отбелязват Европейските дни на еврейската

...
С поредица от инициативи се отбелязват Европейските дни на еврейската
Коментари Харесай

С танци и концерти честват еврейското наследство в Турция

С поредност от начинания се означават Европейските дни на еврейската просвета в Истанбул. В мегаполиса се концентрира най-голямата част от еврейската общественост в Турция

Различни събития, в това число лекции, изложения, алегорични сватби, танцови представления, концерти и обиколки, се организираха в синагогата Неве Шалом и Музея на турските евреи на фондацията Quincentennial в града, където към момента има забележителна еврейска общественост.

Докато някои гости се радваха да слушат улични осъществявания на юдео-испански мелодии пред музея, мнозина посетиха разнообразни синагоги в старите еврейски квартали на истанбулските квартали Галата и Балат. За деня бяха извършени и изложения и документални прожекции.

Изтъквайки жизнеността на еврейско-европейската просвета и изключително хилядолетното наличие на евреите в метрополията, Нися Исман Алови, шеф на музея, сподели, че те провеждат туристически обиколки от 2016 година

„ За нас е доста значимо да разбираем личната си просвета на тези гости, изключително като се има поради 2600-годишното еврейско наличие по тези земи “, сподели Алови и добави, че те са „ доста удовлетворени от приема “ на обиколките от посетителите.

Моис Габай, дълготраен екскурзовод и публицист за основания в Истанбул еврейски седмичник Шалом, сподели, че хората, които се включват в обиколките, научават за връзката сред турската просвета като цяло и тази на нейните еврейски поданици, както и по какъв начин тези региони би трябвало да бъде предпазена.

В Егейския район на Мала Азия са открити остатъци от еврейски селища още от 4 век пр.н.е.

В доста градове по малоазийското егейско крайбрежие са открити руини от синагоги от 3 век пр.н.е. Следи от други еврейски монументи са открити край Бурса и по Егейското, Средиземноморското и Черноморското крайбрежие на Анадола. Бронзова колона, открита в Анкара, известява за правата, които император Октавиан Август дал на евреите в Мала Азия.

По-късно Османската власт е доста по-благоразположена към евреите от византийската. Османците интензивно предизвикват еврейската имиграция към новата империя. С писмо изпратено до еврейските общности в Европа към 1454/69 година, Ицхак Сарфати (главен равин на Одрин) кани своите единоверци да изоставен християнските страни и да се заселят в Османската империя. Романьотите посрещат султан Мехмед II Завоевателя при завладяването на Константинопол през 1453 година, като избавител. През 1470 година евреи изгонени от Баварския крал Лудвиг Х, намират леговище в Османската империя.

Най-голямата група измежду турските евреи са сефаради, изгонени от Испания и Португалия от Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски на 1 юли 1492 година.

През 1537 година евреите изгонени от Апулия (Италия), откакто региона попада под папски надзор, а през 1542 година и изгонените от Бохемия от император Фердинанд намират леговище в Османската империя при Сюлейман Великолепни.

Последно през 1881, 1891, 1897 и 1902 година евреи спасяващи се антисемитските погроми в Русия са признати от Османската империя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР