С поръчката на тестовете продължава да се занимава здравното, а

...
С поръчката на тестовете продължава да се занимава здравното, а
Коментари Харесай

Тестването на учениците ще продължи и след коледната ваканция

С поръчката на тестванията продължава да се занимава здравното, а не просветното министерство, както твърдеше някогашният министър Кацаров.

Просветното министерство е първото, което вкарва зелен документ за своите чиновници. Министър Денков е издал заповед това да стане от 24 януари. Служителите без зелен документ ще работят отдалечено или ще би трябвало да излязат в отпуск.

Колкото до тестванията за учениците, контрактуваните количества с Министерството на здравеопазването са задоволителни най-малко доникъде на януари, увери през днешния ден Николай Денков, добавя Българска национална телевизия.

Тестването на учениците ще продължи и след коледната почивка, сподели през днешния ден министър Николай Денков. Ако заболеваемостта в дадената община падне под 250 на 100 000 души, тестване на децата няма да се прави.

" Тестовете са обезпечени за първата седмица на януари и има контрактувани проби най-малко за още две седмици. Продължават да идват, тъй че за момента не чакаме проблеми. Проведохме диалози с министъра на опазването на здравето и с екипа към нея, обсъждаме идващият стадий по какъв начин ще бъде, към този момент огромни промени не се чакат, само че несъмнено има ужасно доста елементи, които да се уточнят ", съобщи Николай Денков, министър на образованието и науката.

" Имахме няколко срещи с МОН, те ще бъдат включени в поръчката, несъмнено, и ще бъде съобразено и тяхното искане за това какви типове проби желаят, все още има проби, само че несъмнено се приготвя и ново закупуване, с цел да може да не се изпада в обстановки, в които да няма тестова, а да би трябвало учениците да са на учебно заведение ", съобщи Асена Сербезова, министър на опазването на здравето.

Просветното министерство става първото министерство, което ще вкара зелен документ за чиновниците си, даже преди Министерския съвет. Това ще стане от 24 януари 2022-ра. Документът за имунизиране, преболедуване, съществуване на антитела или негативен тест за Ковид, ще важи за всички здания на министерството. Бързият антигенен тест ще е годен до 48 часа, а PCR- пробата до 72 часа. Лаборатория на територията на министерството няма да има.

" Ние фактически би трябвало да осигурим безвредна среда за всички, погледнете какво става в другите страни - Англия, Холандия, Дания, всички са напрегнат и ние подучени от опита, който за жалост имаме, би трябвало да действаме превантивно, т.е. би трябвало да подготвим системата преди да пристигна вълната ", съобщи Николай Денков, министър на образованието и науката.

Според министър Денков вълната на " омикрон " ще пристигна или в средата на януари или във втората половина на януари. И още - зелен документ няма да е необходим на деца и жители, които идват до приемната на министерството. Служителите без " зелен документ " ще работят отдалечено или ще излязат в насилствен отпуск.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР