С поръчка за близо 1,5 млн. лв. с ДДС за

...
С поръчка за близо 1,5 млн. лв. с ДДС за
Коментари Харесай

МВР и корупцията - борят се, а кой ще пребори?

С поръчка за близо 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност за образование на 150 чиновници от дирекция " Вътрешна сигурност " Министерство на вътрешните работи напряко си признава, че има проблем с преодоляването на корупцията.
" Корупцията в Министерство на вътрешните работи и органите на правосъдната власт в огромна степен обезсмисля всички организационни, функционални и санкционни ограничения за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в другите сфери на публичния живот. Тези органи са призвани да подсигуряват върховенството на закона и спазването на правата на жителите. Поради високата отговорност, с която са натоварени, чувствителността към корупцията в тези сфери е по-висока и надлежно реакцията при такова държание следва да е безкомпромисна. Проявите на корупция в органите на Министерство на вътрешните работи и на правосъдната власт разклащат чувството за държавност у жителите и доверието им в институциите, пораждат възприятие за неправда, неравноправие и ненаказуемост и стимулират към неуважение на открития правов ред ", се сочи в техническата документи към въпросната социална поръчка.
За целия интервал на плана ще бъдат извършени общо 24 мероприятия със 150 чиновници на дирекция " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи по настоящи тематики, свързани с използването на модерни способи и средства за предварителна защита и противопоставяне на корупцията. Те ще са тридневни и плануват семинари, кръгли маси, работни срещи за обмяна на опит и най-хубави практики в региона на предварителната защита и противодействието на корупцията.
Събитията ще се провеждат в Пловдив, Хисаря, Сандански и к.к Боровец. Те са ориентирани към повишение на потенциала на чиновниците от дирекция " Вътрешна сигурност " – Министерство на вътрешните работи, по тематики, свързани с корупцията измежду чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи, както и корупционни практики за незаконен трафик на хора и противопоставяне и секване на контрабандата с акцизни артикули. 
Проектът " Превенция и противопоставяне на корупцията " е финансиран от Норвежкия финансов механизъм.
Отворени обаче остават въпросите:
- Защо се влагат толкоз доста средства за образование на единствено 150 чиновници?
- Те до момента не са ли знаели по какъв начин да се борят с корупцията, откакто към този момент са в Министерство на вътрешните работи и то в звеното, което е призвано да ги схваща тези неща?
- Защо за бази на образованието им са нужни най-малко 4-звездни хотели?
- Със същите по мярка средства не би ли могло да се организира образование на най-малко половината от състава на Министерство на вътрешните работи, в случай че условията за настаняване бяха доста по-скромни?
- Защо считат, че корупцията в Министерство на вътрешните работи и органите на правосъдната власт в " огромна степен " обезсмисля всички организационни, функционални и санкционни ограничения, а не в " цялостна степен "?
Припомняме, че дирекция " Вътрешна сигурност " е конструкция на Министерство на вътрешните работи за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна активност по предварителна защита, попречване, секване и откриване на закононарушения, осъществени от чиновници на министерството.
Автор: Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР