С помощта на стронций и свръхстабилни лазери китайски изследователи са

...
С помощта на стронций и свръхстабилни лазери китайски изследователи са
Коментари Харесай

Китай създаде оптичен часовник, който ще работи без грешка в продължение на 7,2 милиарда години

С помощта на стронций и свръхстабилни лазери китайски откриватели са основали оптичен часовник - той е вторият по рода си в света. Те се надяват той да помогне за предефиниране на секундата...

Емил Василев преди 45 секунди 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиЕмил Василев - 20:46 | 25.01.2024

Илън Мъск: Работниците в Tesla ще спят на пода във фабриката, когато новият електрически автомобил влезе в произвеждане

ПрепоръчаноЕмил Василев - 13:20 | 28.01.2024

15-те най-продавани мобилни телефона на всички времена

ТелефониДаниел Десподов - 11:32 | 28.01.2024

Предложиха забавен метод за освобождение на 1 GB памет в Android смарт телефоните

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Китайския университет за просвета и технологии са основали оптичен часовник със непоклатимост и несигурност под 5 квинтилионни елементи. Часовникът ще губи или печели по една секунда през идващите 7 милиарда години. Следователно има възможност той да демонстрира тъкмо време през целия ни живот.

Оптичните часовници имат решаваща роля в бъдещето, което се обрисува през днешния ден. Учените са уверени, че могат да разработят по-точни системи за GPS локализация и квантово систематизиране на ключове, употребявайки оптични часовници.

Изследователски екипи от Япония, Съединени американски щати и Германия работят върху създаването на оптични (атомни) часовници. Най-прецизният атомен часовник обаче се намира в Университета на Колорадо в Боулдър и също по този начин е постоянен в работата си. С неотдавнашното си достижение Китай стана втората нация в света, която показва точно премерване на времето. Часовникът обаче би трябвало да бъде по-точен от американския си аналог.

Какво е секундата?

Секундата се дефинира от науката въз основа на атомен часовник, прочут като микровълнов фонтанен часовник. Часовникът освобождава цезиеви атоми нагоре, които падат назад към Земята заради гравитацията, сходно на водата, която тече във шадраван. След това атомите се възбуждат с микровълнови импулси, което кара електроните да гълтам и излъчват светлинни частици и да прескачат на разнообразни енергийни равнища.

Всеки подобен цикъл е дребна част от секундата, което разрешава на учените да поддържат точно премерване на времето с акуратност до няколко квадрилионни елементи. Прецизността на подобен часовник обаче зависи от честотата на микровълните. Затова откривателите създават оптичен часовник, който заменя микровълновата с лазерна светлина. Смята се, че това ще усъвършенства работата на часовника с два порядъка.

Създаване на оптични часовници за бъдещето

Необходими са най-малко три лаборатории, които да реализират непоклатимост под пет квинтилионни елементи и несигурност под две квинтилионни елементи, с цел да се одобряват оптичните цифрови часовници. Под управлението на Пан Джианвей, китайският проучвателен екип употребява стронций за изработката на своя оптичен часовник.

Изследователите охлаждат атомите на стронция до температури от няколко микрокелвина. След това ги улавят в едноизмерна решетка, основана благодарение на пресичащи се лазерни лъчи. След това те употребяват свръхстабилен лазер, с цел да задействат атомите и да провокират постоянен и акуратен часовников преход.

Сравненията с други самостоятелни часовници потвърдиха, че оптичният часовник е постоянен с акуратност до 2,2 квинтилионни елементи, до момента в който неопределеността му е 4,4 квинтилионни елементи. Изследователите обявиха, че техният оптичен часовник ще губи или печели една секунда в продължение на 7,2 милиарда години.

Това слага напъните на екипа в минималните критерии, нужни за построяването на бъдеще, което употребява оптични часовници за точно премерване на времето. Изследователите възнамеряват да употребяват и други атоми, като да вземем за пример итербий за изработката на часовника и да сравнят разликите в отчитането на времето.

Изследователите също по този начин обявиха, че работата им е разкрила нови способи за инспекция на фундаменталните теории във физиката и за търсене на гравитационни талази и тъмна материя, заяви изданието South China Morning Post.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР