С помощта на проекта си «Източно партньорство» Брюксел се стреми

...
С помощта на проекта си «Източно партньорство» Брюксел се стреми
Коментари Харесай

Die Welt: «Източно партньорство» е арена на сблъсък между Брюксел и Москва

С помощта на плана си «Източно партньорство» Брюксел се стреми да приобщи и обвърже Украйна, Белорус и други страни, които Русия счита за своя сфера на въздействие. Това написа немското издание Die Welt в публикацията «ЕС и Русия: на кого принадлежи Изтока на Европа?».

Концепцията на «Източното партньорство» е лесна: финансова поддръжка и политически взаимни отстъпки, такива като да вземем за пример анулацията на визи в подмяна на политически и стопански промени в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

В реалност - това е борба против Москва. От друга страна обаче Европа се притеснява да разсърди Русия с сходно партньорство със страни, като Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и Белорус. По тази причина нито една от изброените страни няма действителен късмет за влизане в Европейски Съюз, признават създателите на публикацията Херхард Гнаук (Gerhard Gnauck), Кристоф Б. Шилтц (Chrятаistoph B. Schiltz).

В последна сметка «Източно партньорство» е единствено сцена на конфликт сред Москва и Брюксел в битката за завещание на някогашната руска империя. Става дума за власт и пари, искрено написа Die Welt.

На самита в Брюксел английския премиер-министър Тереза Мэй съобщи: «Такива враждебни страни, като Русия, заплашват вероятното развиване на «Източно партньорство» и се пробват да подкопаят нашата групова сила». В реалност надалеч не всички европейски споделят сходна позиция. Страни, като Италия, Австрия, Гърция, Кипър, Унгария и Чехия са склонни на разговор и съдействие с Москва.

Die Welt отбелязва, че отношението към плана «Източно партньорство» в Европейски Съюз също е разнообразно. Жителите на Южна Европа повече се интересуват от средиземноморското, а не от източното направление. Въпреки това, че ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (Jean-Claude Juncker) означи при откриването на самита: «Очаквам подсилване на връзките сред нашите съседи и Европейския съюз», на процедура за мнозина в Европейски Съюз тези съседи не са нужни.

Така да вземем за пример, постоянно недоволната Украйна, чието управление желае да бъдат припознати «европейските пориви» на страната и се стреми към «окончателното завръщане на Украйна в европейския дом». На което еврокомисарят Хан отговори: «Трябва да се концентрираме върху това, което е осъществимо на практика». Европейците не желаят по-тясно доближаване с Киев. Най-малкото в околните две десетилетия Украйна няма действителни шансове за влизане в Европейски Съюз.

Армения, Азербайджан и Беларус - това са страните с които би трябвало да се работи по плана «Източно партньорство», защото на фона на останалите те имат по-тесни връзки с Русия. Като по-голямо внимание би трябвало да се обърне на Беларус, поучава Die Welt.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР