С помощта на чужди служби разследващите у нас са стигнали

...
С помощта на чужди служби разследващите у нас са стигнали
Коментари Харесай

"Филтър": Докато Спецов е шеф на данъчната служба проверки на NEXO не са правени

С помощта на непознати служби проверяващите у нас са стигнали до съответни имена, както и техни близки с портфейли от криптовалути. Виртуалните пари са обръщани в действителни и са превеждани към разнообразни банки и офшорки във всички краища на света. Тепърва обаче ще се обяснява дали парите са чисти, а приходите за тях – доказуеми.
 
За околните връзки на Nexo с политиката, бизнеса и даже висши магистрати описаха пред " Филтър " и членове на една от блокчейн асоциациите в България. Блокчейн е средата, в която се обменят криптовалутите.
Биткойните и другите виртуални валути от ден на ден се употребяват за узаконяване на пари и рискови финансови интервенции, които не могат да минат неусетно през обичайното банкиране.
 
Освен с тази услуга обаче Nexo са се занимавали и с криптобанкиране. Собствениците на портфейли с криптовалути са ги подали при тях с заричане за облаги, които в последните месеци преди разкриването на схемата стигат до 36%. Част от българите, които са се доверили на криптобанката на Nexo, също са завлечени, само че не са подавали тъжби до институциите.
 
94 милиарда $ са минали през системата на компанията за последните 4 години, разкриха от прокуратурата по следствието против Антони Тренчев, Коста Кънчев и други двама от шефовете на компанията. Тя стартира да работи през 2018 година след краха на пирамидата " Уанкойн " на Ружа Игнатова, която се търси с Интерпол и до през днешния ден. Тя, както и босовете на Nexo, са тясно свързани с Дубай.
 
Освен у нас компанията Nexo се проверява във Англия и Съединени американски щати, където са работили без да имат лиценз, поради което са подадени тъжби на ощетени клиенти (виж карето). С облагите от клиентите си в чужбина родните аферисти са купували скъпи парцели у нас, в Дубай, на Каймановите острови, както и лимузини, яхти и скъпи картини на Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Анри Матис, които са конфискувани.
 
Тренчев и съдружниците му са употребили чадър от Национална агенция за приходите през 2022 година, когато са разгърнали активността си до номер 1 в криптобанкирането по света. До този извод стигат следователи и сътрудници на ДАНС по време на следствието, което стартира през септември предходната година.
 
Неслучайно месец по-рано е заменен шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов, който беше назначен на поста от май 2021 година и остана в държавното управление на четворната коалиция с протекциите на своя другар и финансов министър Асен Василев. Самият Василев към този момент беше махленски в близки контакти с Nexo от прокуратурата. На брифинг в петък зам.-главният прокурор разкри, че в кабинета му е имало среща, с цел да се уреди разплащането с криптовалути в системата БОРИКА.
 
Данъчните закононарушения и прането на пари се проверяват или по сигнали на Национална агенция за приходите или с тяхно присъединяване в досъдебното произвеждане. Докато Спецов беше началник на данъчната работа, такива за NEXO не са получавани и инспекции не са правени, твърди източник на " Филтър ", осведомен с следствието. Всъщност българските служби са имали информация от Съединени американски щати и Англия, че активността на българските криптокрале е съмнителна още преди септември предходната година, само че отстраняването на Спецов е дало подтик на същинското наказателно гонене.
 
Според проверяващите таман някогашният началник на Национална агенция за приходите е индивидът, който е направил връзката сред шефовете на криптобанката и приятеля си Асен Василев, чието име постоянно се загатва в настоящия скандал.
Връзката на Спецов с Nexo също е измежду работните хипотези за чадъра над тях в годините обратно. Безспорно е открито, че той познава Антони Тренчев и Коста Кънчев, които са двама от обвинените, макар че прокуратурата отхвърля да ги назове даже с букви поради тайната на следствието. Те, дружно с Калин Методиев, който евентуално е трети от обвинените, са шефове на записаното в България сдружение " Ен Ди Ес " ЕООД, през което е минавала дейностт на криптобанката им. То е благосъстоятелност на швейцарското акционерно сдружение " Нексо " АД.
 
Две седмици откакто Румен Спецов е изпъден от Национална агенция за приходите през август предходната година, Коста Кънчев, Антони Тренчев и Калин Методиев подават заявки до Търговския указател да бъдат заличени като шефове на " Ен Ди Ес " ООД, сподели инспекция в Търговския указател. На 26 септември те към този момент са сменени от подставените им лица Надежда Иванова и Траян Николов.
 
Антони Тренчев и Коста Кънчев към този момент са отпътували за Дубай. Те имат паспорти от страната в Обединените арабски емирства поради вложенията им в парцели, както доста други българи и бегълци от правораздаването от целия свят. Уреждат си паспортите през януари 2022 година, месец откакто на власт идва четворната коалиция отпред с " Продължаваме промяната ".
 
Междувременно Румен Спецов се завръща от Дубай, където е живял дружно със брачната половинка си, която е търговски шеф на огромна компания. Дали Спецов и босовете на Nexo се познават оттова, или връзката им е, до момента в който е бил на власт, още не е ясно. След като бе изритан от приходната организация, Спецов се върна в Дубай при Антони Тренчев, само че постоянно е забелязван да се появява и в София.
 
Мозъкът на схемата е Коста Кънчев
Разследваната в Съединени американски щати, Англия и България криптопирамида Nexo е имала тесни връзки с партии и политици, излиза наяве след експлоадирането на абсурда. Сред първите разкрития за криптобанката са даренията на чиновници от компанията за партията на Христо Иванов " Да, България " в размер на 140 хиляди лв. в границите на няколко дни през октомври 2021 година.
 
Втората е връзката на един от притежателите – Антони Тренчев с Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната ". Двамата бяха сътрудници в Народното събрание като депутати от Реформаторския блок. След като напуснаха Народното събрание през 2017 година станаха съдружници във компанията " Форекс Капитал ". Офисът й е в бизнес постройка на бул. " Александър Стамболийски ", който съответствува с този на партията ВОЛТ – мандатоносител на " Продължаваме промяната " на изборите през ноември 2021 година. Ананиев и Тренчев излизат от компанията през април 2021 и я продават на белгиеца Ян Холвейманс. Въпреки това връзката им продължава като другарска, което двамата не отхвърлят.
 
Докато са бизнес сътрудници с Настимир Ананиев, Антони Тренчев основава Nexo дружно с други трима предприемачи. Това са обвързваният с " Кредисимо " и скандалната фондация " Хелпкарма " Коста Кънчев, сътрудниците му в бизнеса с дарения, както и с " Кредисимо " Калин Методиев и Сокол Янков. Четвъртият е Георги Шулев, наследник на някогашната вицепремиерка в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева. Юпитата бързо навлизат в света на криптовалутите и уголемяват активността си на няколко континента.
 
Мозъкът на схемата е Коста Кънчев, който е и краен притежател на Nexo АД, записана в Швейцария, която пък има 100% от капитала на българското сдружение " Ен Ди Ес ".
 
В края на 2019 година Георги Шулев е изпъден от Nexo след спор с Коста Кънчев и Антони Тренчев. Оттогава той води борба да върне дяловете си в компанията и достъпа до осведомителната й система, само че без триумф. По-късно става един от очевидците по следствието против Nexo в Северна Ирландия, където предприемачи са ощетени с милиони долари от подадените в NEXO криптопортфейли.
 
Предполага се, че Шулев е очевидец и по следствието в България, само че от прокуратурата не показаха кой е индивидът, оказал помощ с информация от вътрешната страна. Единственото, което се знае за него, е, че е предпазен от закона, тъй като се опасява за живота си. Свидетел обаче може да е и Сокол Янков, който също напуща компанията Nexo през 2019 година
 
Антони Тренчев избавя майка си Илиана Алипиева от банкрут
Юристи настояват, че даже да бъдат наказани, Антони Тренчев, Коста Кънчев и компания ще прекарат в пандиза не повече от три години, колкото се поставя за финансови закононарушения. Като се има поради по какъв начин богат човек може да устрои живота си зад решетките, надали шефовете на Nexo имат съображение да се тормозят изключително доста.
 
Може би заради тази причина майката на някогашния народен представител от Реформаторския блок Илиана Алипиева, която от години върти бизнес с влиятелни фешън марки у нас, не стопира да пуска видеа в Инстаграм, в които показва чудесно въодушевление и богат дрешник от тоалетите, с които дефилира по улиците и курортите на целия свят.
 
Преди известно време нейният бизнес претърпява тежки времена и даже доближава до банкрут. Тогава на помощ се притичва синът й Антони Тренчев, който й дава милионно финансово рамо. Юристи настояват, че даже да бъдат наказани, Антони Тренчев, Коста Кънчев и компания ще прекарат в пандиза не повече от три години, колкото се поставя за финансови закононарушения. Като се има поради по какъв начин богат човек може да устрои живота си зад решетките, надали шефовете на Nexo имат съображение да се тормозят изключително доста.
 
Може би заради тази причина майката на някогашния народен представител от Реформаторския блок Илиана Алипиева, която от години върти бизнес с влиятелни фешън марки у нас, не стопира да пуска видеа в Инстаграм, в които показва чудесно въодушевление и богат дрешник от тоалетите, с които дефилира по улиците и курортите на целия свят.
Преди известно време нейният бизнес претърпява тежки времена и даже доближава до банкрут. Тогава на помощ се притичва синът й Антони Тренчев, който й дава милионно финансово рамо.
 
Райски живот Тренчев е обезпечил и за своята партньорка – някогашната Мис България Ваня Пенева, която е и майка на детето му. Двойката обикаля най-скъпите дестинации в Бали, Дубай, Милано, Капри, Париж. Банката на цифрови активи, която движи Антони Тренчев, дава опция на красивата му половинка да се къпе в разкош, изпълним единствено за най-богатите хора в света. На фотосите в обществените мрежи Ваня Пенева избира да не се снима с избраника си, а може би той не е на фрагментите, тъй като извършва ролята на фотограф.
 
Любопитното е, че бащата на Антони Тренчев, който се споделя Антони Панайотов Тренчев, е прочут като сътрудник Петров на Второ основно ръководство на Държавна сигурност. Работил е в задачата ни в Бон, където е роден синът му. Агент Петров е бил явно изключително скъп, защото в документите, оповестени от Комисията по досиетата, има искане от 09.05.1990 година " да бъдат заличени всички данни ” за него.
 
Съединени американски щати и Северна Ирландия първи проверяват схемата 
Първият удар по Nexo идва от Съединени американски щати. На 26 септември 2022 година Министерството на финансовата отбрана и нововъведенията на Калифорния и регулаторите на скъпи бумаги в още 7 щата оповестиха активността им там за противозаконна. Месеци преди този момент ФБР проверява криптобанката на Nexo поради дупка от 4 милиарда $ и разпределяне на заеми, което законите им не разрешават. Представяли продукта си като търговия с скъпи бумаги, каквито не са криптовалутите.
 
От Министерството на финансовата отбрана и нововъведенията на Калифорния са оповестили и парещ телефон за излъгани от NEXO, а следствието там продължава в прокуратурата в Ню Йорк.
 
Другият удар по криптопирамидата е от Северна Ирландия. Също през септември притежателите на компания, записана в Малта, завеждат дело против Nexo за 59 милиона $. Причината е, че българите са замразили криптоактивите на компанията за 126 милиона $ и ги е освободила откакто са продали огромна част от тях на високи цени.
 
През това време от Nexo са блокирали бутона на компанията, с който могат във всеки миг да теглят от активите си и не са били предизвестени за това. Освен това Nexo принудила тримата съсобственици да продадат пакетите си с виртуални валути на цени 60% под пазарните.
 
Делото е във Висшия съд на Англия със седалище в Лондон. Заради това там още веднъж стартира и наказателно следствие против Nexo, а информация от него получават и българските служби.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР