С половин око и с половин мозък вече гледаме болните.

...
С половин око и с половин мозък вече гледаме болните.
Коментари Харесай

Лекар от Св. Мина: Вече гледаме болните с половин око

С половин око и с половин мозък към този момент гледаме болните. С тази извънредна притча шефът на отделението по кардиология и лидерът на митингите в МБАЛ „ Св. Мина” доктор Цветан Деведжиев разказа през вчерашния ден в Общинския съвет финансовата злополука, сполетяла болничното заведение.

„ Първа градска потъна, има сега 780 000 лв. отговорности, а в последните дни са подадени 32 молби за овакантяване, разказа кардиологът. Дюшеците са от 30 години, тоалетните чинии не са сменяни от 20. Докато Общинският съвет не влезе да види положението на болничното заведение, от което можем единствено да се засрамим, нещата няма да се оправят”, отсече лекарят.

Емоционалното изявление на сесията беше във връзка предлагането на отрасловия зам.-кмет Розалин Петков за вливане на МБАЛ „ Св. Мина” в МБАЛ „ Св. Пантелеймон” /Втора градска/. Обединяването на двете лечебници, за което шефът на „ Св. Пантелеймон” доцент доктор Петко Недев беше подготвил обстоен бизнес проект, беше признато с 42 гласа.

Само петима съветници от Патриотичен фронт, измежду които бяха доктор Лилия Учкунова и Слави Георгиев, се оповестиха срещу. Дани Каназирева от „ Съюз за Пловдив” даде концепция доктор Цветан Деведжиев да бъде назначен за зам.-управител, откакто се записва новата болница, с мотив, че по този начин работещите в „ Св. Мина” ще бъдат спокойни, а разноските и приходите - транспарантни. Медиците от „ Св. Мина”, пристигнали в залата, ръкопляскаха, само че пък доктор Деведжиев внезапно отхвърли да е заместител на Петко Недев.

Разгорещените диспути продължиха близо два часа, най-вече поради гневната опозиция на Патриотите. Кметът малко беше просрочен на сесията, само че се постара да внесе богатство въодушевление. Пристигна с букет и го сервира на зам.-директорката на Руската гимназия и съветничка от „ Съюз за Пловдив” Вихра Ерамян, която през вчерашния ден беше рожденичка.

Д-р Лилия Учкунова /ПФ/ обаче за малко не го изкара от нервите. „ Финансовите благоприятни условия на „ Св. Пантелеймон” не са ясни от научния труд на доцент Петко Недев. Там има някаква загадка. Има импровизация, кадрил, който се играе. Убедена съм, че в случай че отпред на тази болница не се поставят послушковци, а способни експерти, нещата там ще тръгнат по различен път”, нападна доктор Учкунова. Тя разкритикува кмета, че е поканил лекарите от „ Св. Мина” да вземат участие при правенето на бизнес проект, само че не е издал заповед. Затова им е била отказана информация за положението на двете лечебни заведения.

Иван Тотев незабавно зае мястото на микрофона. „ Това е празно изявление, лишено от конкретика. Несериозно е да се приказва за заповед, тъй като Общинският съвет е принципал на комерсиалните сдружения. Вие сте хората, които контролирате „ Св. Пантелймон”, върна Тотев топката към Учкунова. А по-късно продължи: „ Водихме диалози с медиците от „ Св. Мина”, където ще бъде трансферирано и ДКЦ -6. Персоналът остава, поемаме погашение на отговорностите, имаме оздравителна стратегия, а следващата година от общинския бюджет ще дадем един милион лв. за инвестиции”.

Медиците слушаха добродушно. На съветниците кметът предложи: „ Когато се изказвате, дано да говорите за съществени неща, а не за демони, които стоят зад вратата и чакат, като я отворим, да нахлуят”. Засегнат от обвиняването, че за шефове се назначават послушковци, подсети, че Първа градска е тръгнала надолу в годините, когато града управляваха Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия.

Д-р Деведжиев и доктор Недев също си кръстосаха сабите. Д-р Деведжиев разгласи от микрофона, че му е била отказана информация от шефовете на двете лечебни заведения. Д-р Недев му отвърна, че трябваше да съблюдава открития ред - да изиска позволение от зам.-кмета Розалин Петков, както самият той е направил.

Николай Радев, началник на Българска социалистическа партия, заявява, че групата е решила да поддържа вливането на „ Св. Мина” в „ Св. Пантелеймон”. „ Поканихме в Българска социалистическа партия доцент Петко Недев да ни запознае с бизнес проекта. Положително е, че постройката на Първа градска се резервира, дейностите и личният състав - също. Има два разновидността - или „ Св. Мина” отива в неплатежоспособност, или да мине към Втора градска. Това е пътят, тук е надеждата”, заключи Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР