С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален

...
С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален
Коментари Харесай

Шефът на Биволъ: Има чадър над Джи Пи Груп. Имаме документи за подкупите

" С полицията се получи една поредност от неразбирателства, вид негоден телефон, по този начин или другояче ние бяхме арестувани по сигнала, който ние самите подадохме ". Това сподели журналистът от уеб страницата „ Биволъ “ Димитър Стоянов в изявление за предаването „ Хоризонт за вас “ на БНР.
 Разследването на Биволъ, след което арестуваха Димитър Стоянов
Стоянов и румънският му сътрудник Атила Биро, както и един юрист, тази нощ са били отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир, до момента в който провеждали журналистическо следствие.

Според Стоянов, на двамата публицисти не е било разрешено да се обадят по телефон по време на задържането им:

„ Получих информация, че след публикуването на публикацията за #ДжиПиГейт от офисите на компанията стартира целеустремено изнасяне на техника и документи, което е хипотетично заличаване на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в региона на Радомир и с наш сътрудник, румънски сътрудник Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това заличаване. Респективно, с цел да има законова стойност работата, която вършим, подадохме сигнал и към Министерство на вътрешните работи, че се унищожават хипотетични доказателства за доста тежка корупция и за злоупотребени с европейски фондове. В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме публицисти и не сме причинители на нищо неправилно, само че към час прекарахме с белезници, след това към още 3 часа бяхме арестувани, само че въпреки всичко не смъкнаха белезниците, макар че имаше изясненост кои сме, какви сме и какво вършим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, сътрудника също, имахме персонални карти, годни документи, само че все пак не получихме право на телефонно позвъняване и екипите, с които работим бяха доста разтревожени. Когато се проверява корупция на високо равнище, това не е безвредно “.

Стоянов е безапелационен, че доста от горящите документи въпреки всичко са били избавени от служителите на реда:

„ Нашата информация беше, че тези документи се изнасят от офисите на " Джи Пи груп ", товарят се на коли, карат се в региона на Радомир и се изгарят. Ние намерихме и документи, нарязани на шрайдер, в чували. Всичко сочи в посока заличаване на доказателства “.

Журналистът изясни и за какво с тях е имало юрист:

„ Помолихме го да използваме неговата кола, с цел да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи ". Адвокатът също е с протокол за задържане.

Главният редактор на уеб страницата " Биволъ " Атанас Чобанов посочи пред БНР, че повече от 6 часа не е съумял да се свърже с двамата публицисти:

„ От 20.30 часа вечерта до към 1-2 часа през нощта, което провокира мощно безпокойствие. Опитахме се да разберем какво се случва и всички позвънявания до РПУ в Радомир и ОДМВР - Перник приключиха безславно. В Перник ни затръшнаха телефона с изказване, че би трябвало да отидем на място. По наши канали опитахме да разберем на по-високо равнище и получихме от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи подвеждаща информация, че сътрудниците ни не са арестувани, а са били отведени в Радомир за предоставяне на пояснения, само че не можаха да ни обяснят за какво няма връзка с тях “.

Чобанов дефинира дейностите на полицията като неуместни и съобщи изрично, че става въпрос за спекулация на най-високо равнище:

„ Това е някакъв парадокс. Да не би сътрудниците им на място да нямат телефони. Пристигнали са от София сътрудниците на господин Спиридонов. Могли са незабавно да ги освободят и да им върнат телефоните. Ние сме възмутени от това, че те бяха оставени без връзка, а ние надлежно бяхме оставени в неопределеност какво се случва с тях в продължение на часове и бяхме подведени от Министерство на вътрешните работи, че не са арестувани. Още от сряда, когато сме подали сигнал, до четвъртък следобяд от постройката на " Джи Пи груп " се изнасят документи, компютри и се унищожават, т.е. два дни това е текло без никаква глоба, без да е предотвратено, а ние наблюдавахме какво се случва и се опитвахме да изясним къде изгарят документи, а за какво ги горят е пределно ясно. /…/ Това са извънредно съществени доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдаване и за какво вместо като са отишли на място да избавят документите, служителите на реда са задържали тях, а откакто са пристигнали сътрудниците им от София са разпалили огъня по нехайство? Това са неуместни дейности на полицията. Очевидно има чадър над " Джи Пи груп ", която е обвързвана с шефа на „ Лукойл “ Валентин Златев и очевидно там никой не смее да влезе и да организира обиск. Това е спекулация на най-високо равнище, която ще се развие, тъй като ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има извънредно доста документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР