С политиката, водена от президента Ердоган, Турция няма място в

...
С политиката, водена от президента Ердоган, Турция няма място в
Коментари Харесай

Моханад Коршид: Решението на Австрия за затваряне на джамии беше в неподходящ момент

„ С политиката, водена от президента Ердоган, Турция няма място в Европейски Съюз “ - в това е безапелационен австрийският канцлер Себастиян Курц. Правителството му неотдавна разгласи затварянето на седем джамии, които не съблюдават признатия през 2015 година закон за отбрана от ислямизация на Австрия.

Законът е признат след съвещания и със единодушието на мюсюлманската общественост в Алпийската република, и е ориентиран против разпространяването на политическия ислям. Решението за затваряне на джамии провокира остра реакция в чужбина, в това число и в Турция, където президентът Ердоган съобщи, че Австрия се ръководи от ислямофобско държавно управление.

" Това беше сигнал към ислямската общественост, че би трябвало да съблюдават законите. В противоположен случай държавният уред ще предприеме дейности, и тъкмо това се случи. Между другото, една част от затворените джамии още веднъж са отворени, тъй като са изпълнили законовите условия. Така че не мисля, че в Австрия държавното управление затваря джамии, тъй като е подвластно на ислямофобията ", сподели в " Събота 150 " австрийският откривател на исляма проф. Моханад Коршид.

Решението на Австрия да затвори джамии е вярно, само че е оповестено в несъответствуващ миг, тъй като косвено поддържа предизборната акция на турския президент Реджеп Ердоган, разяснява той.

" За мен по-проблематично е, че джамиите бяха затворени в разгара на предизборната акция в Турция. Резултатът е, че турският президент Ердоган инструментализира този случай. На предизборните манифестации той към този момент няколко пъти категорично съобщи, че единствено той пази мюсюлманите в Европа, откакто Австрия си разрешава да затваря издигнатите с турски пари джамии. „ Ако гласувате за мен, аз ще ви пазя “ - това е посланието на Ердоган към гласоподавателите освен в Турция, а най-много в Западна Европа. Затварянето на джамиите беше акция, която сигурно не беше ориентирана против Ердоган. Сигналът беше по-скоро за вътрешна приложимост, само че тонът по отношение на Анкара по този начин или другояче се втвърди. А Европа не може да си го разреши, на фона на бежанския проблем, на фона на милионите бежанци, които се намират в Турция. Със съглашението за бежанците Европа се съобщи в ръцете на Ердоган. Ако успее да завоюва изборите в неделя, турският президент ще ръководи с безспорна власт, съвсем като един тоталитарен водач, а Европа ще продължава да следи бездейно в профил, точно тъй като се сложи според от Турция. "

Австрия поема председателството в Европейски Съюз и слага миграционната политика в центъра на вниманието. Това е посланието на оповестения приоритет за усилване на защитата на външните граници на евросъюза. С Турция Европейски Съюз има подписано съглашение за бежанците.

„ Представете си, какво ще стане, в случай че Ердоган приключи съглашението за бежанците. Още на идващия ден тези 3 милиона и половина бежанци ще бъдат пред портите на Европа. За Европа това ще е еднакво на злополука! … Така че съгласно мен Европа се намира в една доста неподходяща политическа конюнктура. Тонът по отношение на Анкара ще се втвърдява още, само че до един избран миг, без да се прекрачва границата на постигнатото съглашение “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР