С полагане на венци и цветя пред паметника на Георги

...
С полагане на венци и цветя пред паметника на Георги
Коментари Харесай

Котел отбеляза 137-ата годишнина от Съединението

С полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски общинското управление в Котел даде начало на честването на 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ритуалът по традиция се организира на пл. „ Възраждане “ в Котел като по-късно празникът продължи в родното място на видния български бунтовник, публицист и общественик Захарий Стоянов – село Медвен. В селото честването на годишнината от Съединението мина под знака на четвъртите четения, отдадени на революционера. Те бяха мотив на едно място да се събератисторикът проф. Пламен Павлов от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий, писателят Любомир Котев, гл. ас. Николай Хрисимов от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и други.

Сред многочислените посетители на събитието беше и кметът на община Котел Коста Каранашев. В Медвен кметът посочи, че блестящият журналист и народопсихолог Захарий Стоянов е едно от най-силните литературни пера на България за всички времена и продължи с думите: „ Отстоявайки националните ползи, Захарий Стоянов и неговите съратници са вдъхвали убеденост в българския народ, че би трябвало да пази себе си и страната си от домогванията на великите сили. Днес живеем в аналогична конюнктура. Преминаваме през разнообразни тествания и политически разтърсвания и по тази причина би трябвало да се учим от нашите възрожденци и революционери, и главно от Захарий Стоянов и Георги Раковски “, уточни Каранашев.

Празничната стратегия приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на медвенския бунтовник, а в задатък, кметът на Котел заяви, че идната самодейност, отдадена на него и на Раковски, ще се организира е навечерието на 1 ноември – Ден на националните будители и празник на град Котел. Тогава Община Котел приготвя взаимна самодейност с Иван Гранитски, Руси Куртлаков и Любомир Котев, а точно: „ Вечер отдадена на основателите на главната концепция за освобождението на България – Георги Раковски и Захарий Стоянов “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР