С полагане на венци и цветя на площад 22 септември

...
С полагане на венци и цветя на площад 22 септември
Коментари Харесай

С полагане на венци и цветя на площад 22 септември Пловдив почете Деня на независимостта

С полагане на венци и цветя на площад " 22 септември " и възстановка на събитията от 1908 година в Пловдив уважиха Деня на независимостта.

С церемониален обред от Комитет " Родолюбие " пресъздадоха посрещането на цар Фердинанд, който ден след Велико Търново посещава и Пловдив, с цел да направи послание към обществеността.



Според историка Стефан Шивачев оповестяването на Независима България преди 115 години трансформира самочувствието на българите, а за страната ни стартира да се приказва като за едно от икономическите чудеса на тогавашна Европа и света.

" На този ден България става пълноправен член на европейското семейство. Ограниченията до тогава са в действителност ужасяващи, това непрестанно е подчертавано от Османската империя, от Великите сили, от Балканските страни. Това, което получава България в този миг, е опцията да включва равноправни контракти, опцията да влиза в равноправни съюзи и в последна сметка да позволи националния въпрос, който виси към момента, тъй като българите в Тракия и Македония са под османска власт. Честването на този ден и през днешния ден има една простичка задача - да ни покаже, че ние българите би трябвало да имаме самочувствие, тъй като една от главните ни присъщи черти е да се оплакваме. Има накъде да вървим, само че би трябвало да имаме и самочувствие, тъй като без самочувствието в днешния ден в днешна Европа до средата няма да я докараме ", съобщи историкът Стефан Шивачев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР