С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 147 години

...
С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 147 години
Коментари Харесай

Поклон пред делото и паметта на Георги Измирлиев - Македончето!

С полагане на цветя в Благоевград бяха маркирани 147 години от обесването на видния бунтовник и държавник Георги Измирлиев – Македончето.

В знак на респект пред бюст-паметника му, намиращ се на едноименния площад в регионалния център, глава склониха Силвия Домозетска шеф на Дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ към Община Благоевград, Емилия Халилова, шеф на Дирекция „ Социална и жилищна политика “, Богдана Костадинова, шеф на ЦЛТРДБ, представители на Регионална Библиотека „ Димитър Талев “, Държавна фирма „ Георги Измирлиев – Македончето “, Сдружение „ Движение – Ние, дамите “. Цветя бяха положени и от името на ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 година в град Горна Джумая в фамилията на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, локални общественици и дейци.

През 1976 година в родния град на революционера, сегашен Благоевград, родната му къща е превърната в къща-музей „ Георги Измирлиев-Македончето “

Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е хванат след изменничество и наказан на гибел посредством обесване. На 28 май 1876 година в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР