С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 18 февруари

...
С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 18 февруари
Коментари Харесай

Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски /снимки/

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 18 февруари поданството на Мездра отдаде респект към паметта и делото на Апостола на свободата, оповестиха от общината. Възпоменателната демонстрация, проведена от Община Мездра, беше отдадена на 149-ата годишнина от гибелта на националния воин.
Пременени в гвардейски униформи, на почетна стража пред паметника на Левски, въздигнат през лятото на 2015 година, застанаха деветокласниците в Средно учебно заведение „ Иван Вазов “ Мария Цекова, Радостин Николовски и Пламен Петков, командвани от родолюбеца Евгени Кучков.
„ Преди 149 години, в мразовития февруари на 1873 година, Васил Левски загуби живота си с фантазията за „ Свята и чиста република “, за почтено бъдеще на своя народ, почина в името на най-святата идея - Освобождението на нашата Родина, сподели в приветствието си Светла Дамяновска, основен специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра. На днешния ден ние, жителите на Мездра, се събираме пред паметника на Левски, с цел да си напомним неговата трагичната орис, да изразим своята респект и да се преклоним пред светлия му облик. “
Поетичен рецитал в памет на Апостола изнесоха Група за художествено слово с началник Лилия Христова и Група „ Приказен свят” с началник Валентина Цекова към Център за поддръжка за личностно развиване, а Вокална група „ Детски свят “ с живописен началник Анета Петкова извърши „ Песен за Апостола “ и „ Българийо, обичам те”.
С едноминутно безмълвие и рухване на колене присъстващите уважиха паметта на безсмъртния идеолог и уредник на българското националноосвободително придвижване.
Венци и цветя на благодарност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинският съвет, ПГ „ Алеко Константинов “ и ПГ по МСС, Детска градина „ Мир “, Вътрешна македонска революционна организация - Мездра и други. Цветя пред бюста на Апостола поставиха доста жители, деца и възпитаници, измежду които беше и Пенка Георгиева, почетен жител на общината и един от главните спомоществователи за построяването на паметника.
С факелно шествие под наслов „ Нужен си ни и през днешния ден, Апостоле “ довечера от 18:00 часа паметта на Васил Левски ще уважи и Иновативно главно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ - гр. Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР