С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски (1837-1873) днес Мездра

...
С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски (1837-1873) днес Мездра
Коментари Харесай

Мездра почетете 185-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски /снимки/

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски (1837-1873) през днешния ден Мездра означи 185-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Организатори на възпоменателната демонстрация бяха Община Мездра и Народно читалище „ Просвета 1925 “.
Сред пристигналите да почетат паметта и святото дело на безсмъртния идеолог и уредник на българското националноосвободително придвижване бяха кметът на общината Иван Аспарухов, ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова, изпълнителният шеф на НАПОС-РБ инж. Делян Дамяновски, родолюбиви жители от разнообразни генерации, възпитаници от градските учебни заведения - участници в просветителната самодейност на мездренското читалище „ Забавно лято в библиотеката “.
По мотив годишнината от рождението на националния воин тематична стратегия изнесоха Стоян Димитров и Кристиян Панов от групата за Експериментален спектакъл при читалището и рецитатори от Клуб „ Умението да приказваме пред аудитория “ при СУ „ Иван Вазов “. Те извършиха стихотворенията „ Родина “ на Цанко Церковски и „ Потомците на Левски “ на Цветан Ангелов и есето на Лъчезар Еленков „ Талантът на Дякона “.
„ Със своя неотстъпчив блян към независимост Васил Левски остави изключителна диря в български дух, сподели в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Ние постоянно ще си задаваме въпроса: Като спечелихме свободата си - какво да вършим с нея? Въпрос, който е стоял и пред Апостола. Той ни е дал и отговор на този въпрос. Че би трябвало да бъдем единни, без разлика на етнос и цвят на кожата, че би трябвало да работим дружно за богатството на България.
Нека да помним този завет и да си дадем дума, че това, което той ни завеща, най-сетне ще се случи. Дано ние да го доживеем - в случай че ли не, то аз съм уверен, че нашите деца ще го реализиран. Честит празник! “
С едноминутно безмълвие и рухване на колене присъстващите уважиха паметта на Апостола.
Венци и цветя на благодарност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ по МСС, Вътрешна македонска революционна организация - Мездра, локалния клуб на последователите на ПФК Левски - София. Цветя поставиха също жители, възпитаници и участници във Втория интернационален фолклорен фестивал „ Фолклорната магия на Мездра “.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР