С покачването на температурите все по-често се случва да се

...
С покачването на температурите все по-често се случва да се
Коментари Харесай

„Четири лапи“ със съвети: Как да предпазим домашните си любимци от кърлежи?

С покачването на температурите все по-често се случва да се натъкнем на кърлеж след разходка навън . Освен за хората, те са рискови и за животните, защото придвижват микроби и болести, причиняващи заболявания. „ Четири лапи “ събра някои потребни препоръки по какъв начин да предпазим домашните си любимци от тях.

Експерти пресмятат, че всеки четвърти кърлеж е притежател на патогени , причинители на болести, засягащи кръвта . Броят на инфекциите с лаймска болест , кърлежов енцефалит и бабезиоза нараства в международен мащаб.

Бабезиозата , известна още като кучешка бабезиоза, се предава от по този начин наречения „ блатен кърлеж “ . Първите признаци включват безсилие и липса на вкус . Без лекуване заболяването може да докара до анемия , съпроводена от тресчица и заспалост . „ Четири лапи “ поучава, при сходни признаци на животното, неотложно да се посети ветеринар .

Същото важи и за енцефалита , пренасян от кърлежи /TBE/. Слабостта и сънливостта са ранни предупредителни сигнали, последвани от признаци като висока температура и гърчове . Заболяването най-често се диагностицира при животни с ниска имунна система . В ранните си стадии то може да се лекува с антибиотици . Без лекуване обаче, може да докара до съществени пристъпи на тресчица , мощно безсилие , отмалялост и инфектиране на ставите , а в краен етап – до парализа . Ваксинацията е целесъобразна , само че, за жалост, тя не подсигурява 100% отбрана.

Кърлежите се срещат най-често във високите треви

Първите кърлежи стават дейни с лекото повишение на температурите , нормално още през март, когато градусите към този момент надвишават 8°C. Според специалистите, стоплянето и влагата подтикват развиването на кърлежите. Това е повода сега да следим същински взрив на ухапванията от кърлежи.

Паякообразните инсекти се срещат най-често в широколистни и смесени гори , треви и папрати на височина до 1,5 метра. Кърлежите нямат очи , само че разполагат със специфичен датчик /Органът на Халер/, който им разрешава да откриват своите жертви по миризмата, топлината и издишания въглероден диоксид. След като се закачат, те могат да се хранят от животното гостоприемник дни наред, преди да се махнат от него.

Важно: проверявайте Вашия домакински любим след всяко излизане на открито

„ Четири лапи “ подсеща притежателите на домашни любимци да преглеждат обширно тялото им след всяка разходка или време, прекарано навън. Не постоянно кърлежите се виждат в точния момент, по тази причина прегледът би трябвало да се извърши чрез леко погалване по цялото тяло, като се следи за дребни издутини. Ако виждат кърлеж, то той би трябвало да бъде отстранен незабавно.

Д-р Весела Василева , координатор Осиновявания в „ Четири лапи “, споделя:

„ Често се случва стопани да се доверят на разположение, продаващо медикаменти, без съществуването на нужен лиценз или обучение. За страдание, в този случай пострадали са животните, а следствията могат да бъдат необратими. Препоръчваме на стопаните да купуват противопаразитни препарати единствено от лицензирани места като аптеки, ветеринарни клиники, амбулатории и кабинети, с цел да получат консултация от експерт и да избегнат неточности, които могат да се окажат съдбовни за здравето на домашния им любим. “

На пазара съществуват редица артикули , които могат да защищават домашните любимци от набезите на дребните кръвопийци под формата на пипети , нашийници и хапчета . Някои от тях имат репелентно деяние и срещу други инсекти като комари. Капките от пипетите се нанасят върху кожата на врата и плешките , където животното не може да ги оближе. Предлагат се и артикули, които по едно и също време пазят от кърлежи и ги унищожават.

Препоръчително е стопаните да внимават с инсектицида „ Перметрин “ – кучетата понасят това вещество доста добре, само че то е токсично за котките. „ Четири лапи “ припомня на стопаните да четат деликатно листовките и да не употребяват идентични артикули за кучета, котки и зайци.

За котки се предлагат спот-он пипети , дъвчащи таблетки за външни паразити или пудра . Само пудрата, шампоаните и спрейовете предопределени за четина, би трябвало да се нанасят непосредствено върху козинатa на животните. Нашийниците срещу бълхи и кърлежи при котки не се предлагат, защото нашийникът може да се закачи, когато четириногите се катерят някъде.

Всеки артикул има период на валидност, който деликатно би трябвало да се следи. „ Четири лапи “ поучава стопаните да се съветват с ветеринарен доктор , който да предложи артикул за характерните потребности на тяхното куче или котка.

Заради отрова за животни на площадка в Кранево, жена споделя: Детето ми повърна, а кучето умря

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР