С поход на толерантността отбелязахме 80 години от спасяването на

...
С поход на толерантността отбелязахме 80 години от спасяването на
Коментари Харесай

С различни прояви в страната отбелязахме Деня на спасяването на българските евреи

С поход на толерантността отбелязахме 80 години от спасяването на българските евреи. В храмовете в страната бяха отслужени молебствия за мир и благополучие. Президентът Румен Радев откри документална галерия в Националната библиотека.

Иван Папаро е правоприемник на еврейски жанр от Видин. Горд е, че няма нито един негов родственик от България, пратен в лагер на гибелта. Когато се случват събитията от 1943 година, е едвам на 6 години.

" Имаше тъпан пред кметството и удряха барабана и четяха заповед. Че трябвало фамилията да си приготви до 5 кг багаж. А ние бяхме деца и доста харесвах тия барабани ", споделя той.



Казали им, че ще ги отведат в Полша, с цел да обработват земя. Години по-късно научава истината. За спасявянето на българските евреи споделя и галерия в Националната библиотека. На откриването ѝ президентът Румен Радев съобщи, че българската страна е направила героизъм.

" В тези неимоверни дни на тествания българският народ и страна устояха необикновен тест с историческа стойност - не позволиха нито един български евреин да замине в лагерите на гибелта или да бъде погубен в България ".



По думите му наш дълг е да помним историята.

" Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции, нашият народ отхвърля антисемитизма. Войната и триумфът на нацизма в Европа взеха решение друго. Изолирана и застрашена от окупация, България бе принудена да се включи към Тристранния пакт ", съобщи президентът.

Шествие в София стигна до храма " Света София ", където бяха поднесени венци пред паметните плочи на спасителите на българските евреи. Там се организира и признателен молебен за мир. А участниците в похода на толерантността се преклониха пред Паметника на спасението.



" Трябва ясно да кажем, че това е знамение, откакто ние, като съдружници на хитлеристка Германия, сме го създали, са можели и други страни да създадат повече. Също би трябвало ясно да кажем, че българското държавно управление тогава носи виновност за изгонване на над 11 000 евреи ", разяснява основният прокурор Иван Гешев.

От Светия синод също припомниха ролята на Българската православна черква за спасяването на българските евреи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР