С подписването на меморандума днес ще има по-голяма сигурност и

...
С подписването на меморандума днес ще има по-голяма сигурност и
Коментари Харесай

Илхам Алиев: Меморандумът е важна и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните ресурси

С подписването на меморандума през днешния ден ще има по-голяма сигурност и доставки на газ от Азербайджан до доста повече страни в Европа. Това сподели президентът на Азербайджан Илхам Алиев след подписването на Меморандум за съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

Документът е по взаимната самодейност Solidarity Ring (STRING), препоръчана от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа. Документът бе подписан в наличието на президентите на България и на Азербайджан - и Илхам Алиев, напомня Българска телеграфна агенция. 

Алиев дефинира подписването на меморандума през днешния ден като една доста значима и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните запаси, както и на енергийната сигурност. 

Това показва равнището на взаимоотношенията сред нашите страни, както и динамичността на политическия ни разговор, съобщи той. Алиев акцентира, че България и Азербайджан не са единствено стратегически сътрудници, само че и другари. 

Той означи, че Азербайджан е подписала с девет други европейски страни стратегическо партньорство, което по думите му е доста значимо за бъдещето. 

През юли Азербайджан и Европейски Съюз подписаха различен меморандум за енергийна сигурност, с което планираме да удвоим доставките на природен газ до 2027 година, уточни Алиев и добави, че страната чака през идващите години рандеман на природен газ от нови залежи.

Днес газ от Азербайджан се доставя до Грузия, Турция, България, Италия, като от тази година започваме да доставяме и до Румъния. До края на тази година, в случай че всички междусистемни връзки са налице, се надяваме да доставяме газ до Унгария и Словакия, сподели Алиев. 

Относно Словакия, като част от Solidarity Ring, той изрази вяра също да бъдат открити енергийни връзки.  Алиев съобщи, че се надява да се усилят доставките на газ от Азербайджан от шест до най-малко 10 страни на европейския пазар.

Природният газ не е единствено енергиен артикул, който Азербайджан доставя до Европа. Азербайджан е благонадежден сътрудник и за доставка на твърдо гориво, съобщи Алиев. 

Днес ние започваме плана на 21 век, план, който ще се уголемява и по тази причина, като благонадежден сътрудник в енергетиката, Азербайджан е подготвена да продължи „ пътуването в бъдещето “, съобщи Алиев. В момента работим в преобразуването на Азербайджан като източник за произвеждане и доставка на възобновима електрическа енергия. Започнали сме построяването и на слънчеви станции, сподели президентът Алиев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР