С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Баба

...
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Баба
Коментари Харесай

Русе отбеляза 130 години от смъртта на Баба Тонка

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Баба Тонка в Русе бяха маркирани 130 години от гибелта ѝ.

" Баба Тонка, или както са я наричали - буля Тиховица, е невероятна жена. Благодарение на нея синовете и дъщерите ѝ са могли да бъдат тези разнообразни персони, да се трансфорат от нормално българско фамилията в част от младата българска нация, да пролеят кръвта си за тази нация, с цел да бъдем ние свободни ", сподели в словото си шефът на Русенския музей проф. Николай Ненов, представен от Българска телеграфна агенция. 

Главиницкият свещеник Макарий, викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва.

В церемонията се включи и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

 Снимка: БТА

Тонка Обретенова е родена през 1812 година в русенското село Червен. С мъжа ѝ - известният търговец Тихо Обретенов имат общо пет момчета и две девойки. Историческите данни за нея сочат, че се включва в проведената националноосвободителна битка, оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет и е сподвижник и доверено лице на Васил Левски. Нейният дом е несъмнено леговище и учредителен център на революционните дейци.

В битката се включват и нейните деца. Петър Обретенов и Ангел Обретенов са част от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, взе участие и в четата на Христо Ботев, а Георги Обретенов - в четата на Стоил челник в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова пък ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета.

" Четирима сина изгубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, отново ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв " - тази паметна имитация на баба Тонка е представена и до през днешния ден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР