С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги

...
С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги
Коментари Харесай

146 години свобода: Котел, Жеравна и Медвен отбелязаха националния празник на България

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски и в Пантеона на Раковски, Котел означи 146-годишнината от Освобождението на България от турско иго.

На събитието, отдадено на Националния празник на България участваха кметът на Община Котел Коста Каранашев, ръководителят на Общински съвет-Котел Христина Чолакова и общински съветници, зам. кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, шефът на СУ „ Георги Ст. Раковски Стефан Дондев, учители, възпитаници и жители на Котел.

Кметът Коста Каранашев уточни в словото си по случай празника, че 3-ти март е светла и паметна дата за българския народ, която дефинира по-нататъшното развиване на страната ни.

„ Свободата на България, една от най-старите европейски страни, е плод на революционните фантазии на огромна част от българите, на огромна част от нашите герои. Сред тях е и котленецът Георги Стойков Раковски, радетелят на фантазията за свободна България! Тази паметна дата през днешния ден би трябвало да се възприема освен от котленци, а и от всички българи като дата-удовлетворение! Удовлетворение даващо смисъл, въпреки и посмъртно, на цялостен един живот, фантазии и желания за една от най-големите персони на България, тази на нашия съгражданин – Георги Раковски “, уточни още кметът.



Честването на националния празник продължи в с. Жеравна. Там 3-ти март беше маркиран с издигане на знамето на България, шествие до паметника на опълченците предвождано от кмета на селото Васил Рещов и серия от мероприятия, отдадени на 146-годишнината от освобождението. В програмата бяха включени презентации и литературни четения, свързани с героите от селото, с принос за българската независимост, лекция на писателя Любомир Котев и изложба-представяне на историческо оръжие от фонда на стрелкови клуб от гр. Стара Загора.



Програмата приключи с осъществявания на групата за национални песни и танци към национално читалище „ Единство-1870 “, с. Жеравна, които приповдигнаха още повече празничното въодушевление измежду жеравненци и техните посетители от цялата страна.

Националният празник на България беше маркиран още от креативно обединяване " Дарования " при национално читалище „ Съгласие-Напредък-1870 “ и Общинска библиотека „ Петър Матеев “, учениците от СУ „ Георги Ст. Раковски “, както и от национално читалище „ Извор “, с. Медвен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР