С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги

...
С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги
Коментари Харесай

В Котел бе почетена 156-годишнината от смъртта на Георги Раковски

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски на пл. „ Възраждане " в Котел бе отдадена респект пред паметта на патриарха на българската национално-освободителна гражданска война, оповестиха от общината. Цветя във връзка годишнината бяха положени от представители на общинското управление, Общински съвет – Котел и чиновниците на Исторически музей – Котел. 

Във фоайето на музейна експозиция „ Котленски възрожденци " ще бъдат прожектирани документалните филми: „ Философът на една независимост " и „ 200 години величие ", които са отдадени на живота и делото на Георги Раковски. Лентите са снимани под патронажа на Военна академия „ Георги Ст. Раковски " през 2021 година

Георги Ст. Раковски умира в Букурещ през 1867 година, където е и заровен. През юни 1885 година тленните му остатъци са пренесени от Румъния в България. Първоначално те идват в Русе, а оттова са превозени в София.

В столицата се съхраняват в черквата " Св. Неделя " и чак през октомври 1942 година, са преместени тържествено в храм „ Св. Св. Петър и Павел " в Котел. Котленци девет години по-рано – на 30 юли 1933 година, откриват на пл. „ Възраждане " монумент на най-видния си съгражданин, дело на скулптора Иван Лазаров. На 10 октомври 1981 година Георги Раковски намира покой в Пантеон, отдаден на неговата персона, в който през днешния ден се помества и експозиция „ Котленски възрожденци ". 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР