С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в

...
С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в
Коментари Харесай

185 години от рождението на Левски отбелязваме днес 

С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в Русе кметът Пенчо Милков, регионалният шеф Анатоли Станев и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев означиха рождението на Апостола на Свободата.

„Днес свеждаме чела пред паметта за чистата му душа, саможертвената храброст и сърцето, изпълнено с обич към Родината“, сподели кметът.

Апостолът израства в оскъдно семейство. Като млад бива ръкоположен за дякон в Сопотския манастир. Впоследствие основава Вътрешната революционна организация, а през 1862 година се включва в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там, съгласно легендата, е направил лъвски скок по време на военни извършения, откъдето идва и прозвището му. След разтурянето на легията се причислява към четата на Ильо челник.

Навръх Великден през 1864 година в Сопот, в наличието на най-близките си другари, самичък отрязва дългите си отшелнически коси. От този миг той става мирският дякон на свободата Васил Левски.

Прекосявайки цялата страна, той увлича българите и основава революционен комитет в съвсем всяко населено място. Идеалът му е след освобождението си България да се трансформира в така наречен „ чиста и свята република “ с пълноправие на народностите, нациите и националните малцинства.

Апостолът на българската независимост е предаден и хванат през зимата на 1872 година Съден е в София.

Днес хиляди българи сервират цветя точно на рождената дата на Васил Левски, като центърът на тържествата е в родния му град Карлово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР