С подкрепата на всички големи партии в Холандия парламентът одобри

...
С подкрепата на всички големи партии в Холандия парламентът одобри
Коментари Харесай

Холандският парламент обяви за геноцид гибелта на арменци в Османската империя

С поддръжката на всички огромни партии в Холандия Народното събрание утвърди в сряда решение, с което признава за геноцид гибелта на близо 1.5 милиона арменци в Османската империя през 1915 година, заяви " Ройтерс ".

Десетина страни от Европейски Съюз към този момент са приемали сходни резолюции за събитията, които съгласно Турция не са геноцид и проведена от управляващите акция, а са резултат от въоръжени конфликти при разпадането на империята в разгара на Първата международна война.

Вотът в допълнение ще обтегне така и така мощно охладнелите връзки сред Анкара и Хага. Напрежението стартира да се повишава, откакто Холандия н епозволи на турски министър да пропагандира нан ейна територия преди референдума за предоставяне на засилени пълномощия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В събота холандският шарже д`афер бе извикан в турското министерство на външните работи, с цел да му бъде изказано неодобрение от двата законопроекта за арменски геноцид, импортирани в Народното събрание.

И двата са импортирани от консервативната Партия на христианския съюз, като вторият, който занапред ще бъде обсъждан, приканва холандските публични лица да вземат участие в отбелязване на геноцид против арменците всяка година на 24 април.
" Политизирането на събитията от 1915 година посредством изваждането им от историческия подтекст е недопустимо. Позицията и упованията ни по този въпрос, който е знак дали Холандия има воля да възстановява връзките си с нашата страна, бяха изразени пред холандския шарже д`афер ", заяви представителят на министерството Хами Аксьой.

Преговорите за двустранните връзки стопираха и на 5 февруари Холандия публично отзова посланика си в Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР