С подкрепата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ)

...
С подкрепата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ)
Коментари Харесай

МОСВ подкрепя кампанията „Какво толкова“ срещу замърсяването с филтри от тютюневи изделия

С поддръжката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Българската асоциация на тютюневата промишленост (БАТИ) инициира осведомителна акция за предварителна защита на замърсяването с угарки от цигари и тютюневи артикули под мотото „!? “.

Целта на акцията е да увеличи информираността за отрицателното влияние от замърсяването с филтри от тютюневи произведения върху околната среда, като разсъни персоналната отговорност на пушачите да трансформират държанието си, призовавайки ги да изхвърлят фасовете си единствено на избраните за това места. 

Филтрите на цигарите са направени от модифициран растителен полимер и попадат в листата с субстанции и артикули, които са обект на специфична регулация от Европейската комисия посредством Директива (ЕС) 2019/904. Тя се отнася за продуктите за еднократна приложимост, съдържащи пластмаси. Според 75% от интервюираните в интернационално изследване в 10 страни през 2020 година филтърът е изработен от памук или хартия,  а упованията са да се разложи от дъжда или някой различен да го почисти.

29% или близо една трета от угарките се изхвърлят отвън коша за боклуци – на улицата, тротоара, в парка или природата. Toва демонстрират данните от изследване на Европейската комисия (ЕК) от 2018 година, обвързвано със замърсяването с артикули, съдържащи пластмаса за еднократна приложимост, в това число филтри от тютюневи произведения. Кампанията се стреми да промени навиците на тези консуматори, които хвърлят фаса с оправдания като: „ От веднъж нищо няма да стане ”, „ Всички го вършат ”, „ Не улучих коша “.

За огромна част от потребителите угарките са неосезаем боклук. Въпреки че фасовете от цигари и тютюневи артикули са доста дребна част от всички погрешно изхвърлени боклуци – съгласно проучване на Европейска комисия те образуват единствено 0.34% от отпадъка, изхвърлен отвън избраните за това места – за потребителите е елементарно да предотвратят неправилното им изхвърляне.

Затова задачата на акцията е аудиторията да припознае себе си зад оправданията, които употребява.  „ Какво толкоз!? “ е постоянно употребен израз, който илюстрира визията за казуса с изхвърлените фасове като нещо несъществено. Предложените в акцията „ оправдания “ са постоянно срещани и демонстрират метода на мислене на част от потребителите.

Кампанията „ Какво толкоз!? “ е ориентирана към пълнолетните консуматори на тютюневи произведения, само че също по този начин и към обществеността, която не би трябвало да демонстрира приемливост към неправилното изхвърляне на боклуци.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР