С подкрепата на държавата проблемът със свлачището „Трифон Зарезан” ще

...
С подкрепата на държавата проблемът със свлачището „Трифон Зарезан” ще
Коментари Харесай

С държавно финансиране решават проблема със свлачището Трифон Зарезан във Варна

С поддръжката на страната казусът със свлачището „ Трифон Зарезан” ще бъде трайно решен, а панорамният път Варна – Златни пясъци, ще бъде възобновен.

Това стана ясно на състоялия се в морската столица цивилен разговор, отдаден на районното развиване, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. „ Осигурено е финансиране за решение на съществуващия от повече от 20 години проблем със свлачището „ Трифон Зарезан “ край Варна. Проектът е утвърден от експертен съвет и действия по него могат да започват до месец и половина. Предвижда се свлачището да бъде укрепено посредством премостване с естакада, тъй че в границите на година – година и половина да отворим панорамния път, който е извънредно значим и за развиването на туризма”, разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който взе присъединяване в разговора. По думите му целеви запас е обезпечен и за свлачището в местността „ Свети Никола”.



„ Близо 170 млн. лева от националния бюджет и европейските фондове се влагат в възстановяване на пътната инфраструктура в област Варна от средата на 2017 година досега”, осведоми зам.-министърът, а кметът на морската столица Иван Портних благодари за поддръжката на държавното управление и акцентира ролята на европейското финансиране за решаването на значими за града проблеми.

„ Само по Оперативна програма „ Региони в растеж” нашите планове са на обща стойност над 90 млн лева – средства, които се употребяват за създаване на нова градска среда, за облекчение на трафика, за основаване на по-добри условия за обучение на децата, за поправки на обществената и културна инфраструктура във Варна”, означи кметът. Впечатляващия мащаб на вложенията посочи и регионалният шеф Стоян Пасев, който също взе присъединяване в полемиката.



„ С финансиране от Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година бяха рехабилитирани 15,6 км от второкласния път Варна – Добрич, 17,4 км от третокласния път Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово и 12 км сред Гроздьово и Провадия. През тази година би трябвало да бъдат осъществени 90% от вложенията по оперативната стратегия в региона. Общо 154 млн. лева са средствата, които ще бъдат вложени по 25 контракта. С част от тях ще бъдат преобразени варненските квартали „ Аспарухово” и „ Владиславово”. Обновяват се 11 центъра за незабавна помощ и техни филиали по плана на Министерство на здравеопазването”, разясни Николай Нанков. Той добави, че вложенията по Оперативна програма „ Околна среда” възлизат на 141,7 млн. лева за ВиК обекти във Варна и довеждащи водопроводи, които обслужват и други общини. „ Варна е измежду най-активните бенефициенти по стратегиите за териториално сътрудничество”, заключи зам.-министърът.

В наличието на кметове и общински съветници от региона, представители на бизнеса, на професионалните организации на строители и архитекти, на туристическия отрасъл той увери, че интензивно се работи по построяването на автомагистрала „ Хемус”, като строителството на сектора сред Ябланица и п.в. „ Боаза “ се чака да приключи седем месеца по-рано от плануваното. „ През идващия месец ще стартира работата в 56-километровия сектор от пътния възел до разклона с пътя Плевен – Ловеч”, осведоми Нанков, като бе безапелационен, че строителството на автомагистралата е необратим развой. По мотив проблеми с отчуждаванията, каквито да вземем за пример бавели работата в сектора от п.в. „ Белокопитово “ до п.в. „ Буховци “, зам.-министърът анонсира, че се приготвят нормативни промени, които да спестят към година при отчуждаването на парцели за обектите от национално значение.



В отговор на поставените въпроси зам.-министърът изясни, че текат договаряния във връзка с локализацията на предстоящ втори мост във Варна, тъй че да бъдат предоставени геоложко и прединвестиционно изследване. „ Европейското финансиране все още не просто не е вид, а е и невероятно, защото в идващите няколко години би трябвало да се извървят още доста процедури”, разяснява Нанков. До средата на юни обаче ще бъде изработен предпазен ремонт на две от оборудванията на Аспаруховия мост, стана ясно още по време на гражданския разговор. „ До края на месеца следва да приключат строително-монтажните работи по 8 км от Автомагистрала „ Черно море “ и виадукт „ Звездица “. Превантивно са ремонтирани още 75 км от второкласни и третокласни пътища”, съобщи зам.-министърът.



Кметът на Аврен Емануил Манолов му благодари за бързата реакция в отговор на незабавната нужда от ремонт на 19-километров сектор от третокласния път към селото. Реконструкцията на трасето, което е в неприятно положение поради тежкотоварния трафик, ще започва още тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР