С подкрепата на 98 народни представители, 72-ма гласували против и

...
С подкрепата на 98 народни представители, 72-ма гласували против и
Коментари Харесай

Машинното гласуване прието на първо четене

С поддръжката на 98 народни представители, 72-ма дали своят вот " срещу " и нито един " въздържал се "  бяха приети на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

Предложенията предвиждат въвеждане на машинно гласоподаване във всички секции в страната с над 300 гласоподаватели. Запазва се обаче и опцията да се гласоподава и с хартиена бюлетина по желание на гласоподователя. Регламентира се още, че ЦИК е способният орган, който би трябвало да обезпечи машинното гласоподаване.

ГЕРБ предлага и основаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико национално заседание, като се вкарва смесена изборна система. Изборите ще се създават по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

Управляващата партия упорства при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като периодите, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават съразмерно на периода на удължение на изборния ден, се предлага още в плана за изменение на кодекса. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче призна, че не поддържа концепцията за двудневни избори и ще инициира отпадането ù сред двете четения.

Мнозинството отхвърли подаден и от Движение за права и свободи законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В него се предлага унищожаване на наредбата за наложително гласоподаване, както и опцията " Не поддържам никого ". От Движението упорстваха още да бъдат въведени анулираните правила за формиране на изборни секции в чужбина, както и да се разреши пропагандата на непознат език в предизборна акция с превод на формалния български език. Атакува се и условието за уседналост на гласоподавателите.

" Цялата история на Иизбирателния кодекс в този мандат е много срамотна. Продължава да е такава. Причина за това е, че ние обсъждаме по едно и също време два законопроекта, които касаят един и същи кодекс, само че доста разнообразни материи. Когато питате какво е отношението на Българска социалистическа партия към законопроекта на Движение за права и свободи, то е срещу. Мотиви се изказваха десетки пъти. Движение за права и свободи внесоха своя законопроекта на 28 тази година за следващ път в Народното събрание, където се борят за ползите на хората, които желаят да гласоподават в чужбина, а нападат наредбата за възбрана на пропаганда на непознат език и преференциите ", разяснява зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Крум Зарков по време на дебата по измененията в Изборния кодекс на първо четене. Той обърна внимание, че към този момент 6 години съществува тематиката за машинното гласоподаване. " Вместо да се улесни процеса, той се усложнява ", посочи още Зарков.

" Гласуването единствено с машини е проблем – за какво Българска социалистическа партия не си организират вътрешнопартийния избор с машнии, ще им ги предоставим ", сподели по време на дебата ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

" Аз вземам участие в избори от 2007 година В началото, когато влязох в парламента започнахме работа по ИК. Имаше доста хора от вас, които участваха и даваха примери за нездравословни практики, които във времето отстранихме в съответните изборни бумаги. За това обаче желая да ви опиша по какъв начин тъкмо минава един избирателен развой, тъй като доста се спекулира. Има извънредно много наблюдатели, покровители, които вземат участие както по време на процеса на избора, така и по време на преброяване. Тук ненапълно не споделям на 100 % се ограничава възможността за фалшификации на вота ", посочи тя.

По думите й протоколите са комплицирани, ето за какво тя се разгласи за тяхното опростяване. Според нея в този момент е премахната възможността за фалшфициране на протокола. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР