С подкрепата на 157 съдии, Окръжен съд – Варна издигна

...
С подкрепата на 157 съдии, Окръжен съд – Варна издигна
Коментари Харесай

157 съдии предлагат Мария Терзийска от Окръжен съд – Варна за член ВСС

С поддръжката на 157 съдии, Окръжен съд – Варна издигна кандидатурата на Мария Терзийска за член на Висшия правосъден съвет от съдийската квота. В момента тя е заместник- ръководител и началник на Търговско поделение в съда. Кандидатурата и́ поддържат магистрати от 13 съдилища от Апелативен регион – Варна. Това са всички съдии от Окръжен съд – Варна, нейни сътрудници от Апелативен съд – Варна, Окръжен съд – Силистра, Окръжен съд – Разград, районните съдилища във Варна, Девня, Провадия, Разград, Исперих, Тутракан, Силистра, Дулово и съдии от Административен съд - Варна.

„ Като осъзнаваме отговорността на всеки един от нас за личния ни избор, водени от желанието си развиването на правосъдната власт да се повери на потвърдили се с морал и професионализъм адвокати, както и нуждата от оптимална представителност на съдиите в България, издигаме кандидатурата на арбитър Мария Терзийска за избирателен член на Висшия правосъден съвет “, се споделя в предлагането на сътрудниците и́.

Те показват, че през годините тя се е потвърдила като виновен и извънредно добре квалифициран магистрат, с безупречна професионална известност и отдаденост на съдийската работа, който интензивно работи за развиването на правораздавателната система.
„ Качествата, които отличават арбитър Мария Терзийска са стремежът й за непрестанно професионално рационализиране, експедитивност и точност в правораздавателната активност. Като заместник-председател показва качества за вдишване на отговорност в комплицирани обстановки, съумявайки да провежда и управлява екипа си с неприкритост и приемливост. Доказала е уменията си да отстоява кардинални позиции, като се преценява с разнообразни отзиви и гледни точки.

Професионалните, етичните и организационни качества на арбитър Мария Терзийска са високо ценени освен като на сътрудник, само че и като преподавател от екипа на НИП, а също и като представител на българската правосъдна система в границите на многочислени прояви с интернационален темперамент “, се показва в предлагането..

Съдия Мария Терзийска има над двадесет и две годишен професионален опит в областта на правораздаването. Завършила е Юридически факултет на СУ „ Св.Климент Охридски “ през 1999 година, а по-късно специализира „ Международно право и интернационалните връзки ”. От 2000 година е назначена за младши арбитър в Окръжен съд - Варна. През идната година встъпва като арбитър в Районен съда - Варна, където работи в наказателно поделение до 2006 година Кариерното й развиване продължава в Окръжен съд - Варна – административно поделение, в което правораздава до 2008 година, след което е арбитър в комерсиалното поделение на съда, а от май 2014 година е негов началник.

Член е на непрекъсната работната група към КСКНСС на Висш съдебен съвет за мониторинг по приложението на Правилата за оценка на натовареността на съдиите - цивилен и търговски каузи, както и на непрекъснатата работната група за следващ мониторинг по повод осъществяването на предложенията за оптимизация на Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС). Съдия Терзийска взе участие и в работна група към Министерство на правораздаването за правене на законодателни промени в Административнопроцесуален кодекс, Граждански процесуален кодекс и Наказателно-процесуален кодекс за наредба на видеоконферентните връзки и тяхното потребление в съдопроизводството.

Част е и от работната група към Министерство на правосъдието за правене на правна рамка на активността на така наречен колекторски сдружения и кредитодатели, осъществяващи активност отвън регулацията на Българска народна банка и на сдруженията за даване на бързи заеми. Лектор е на семинари за административни ръководители, проведени от НИП на тематика „ Случайно систематизиране на каузи. Правила за оценка натовареността на съдиите ”. През есента на 2021 година организира образования на съдии за работа с ЕИСС, проведени от НИП. Участвала е и като представител на българската правосъдна система в многочислени прояви с интернационален темперамент, има десетки участия в семинари и образования в чужбина и в България.

Координатор е в Окръжен съд – Варна на голям брой визити на задгранични магистрати, посещавали страната ни в границите на програмата Европейска мрежа за правосъдно образование EJTN (European Judicial Training Network) за продан на отзиви и опит сред представители на органите на правосъдната власт. Съдия Мария Терзийска е приключила Първа езикова гимназия във Варна. Владее свободно британски, френски, съветски, немски и италиански език.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР