С подчертан интерес и висока активност премина днес срещата на

...
С подчертан интерес и висока активност премина днес срещата на
Коментари Харесай

Съдия изнесе открит урок пред ученици от Варненска търговска гимназия

С емфатичен интерес и висока интензивност мина през днешния ден срещата на арбитър Марияна Бахчеван от Административен съд - Варна с възпитаници от XI “б “ клас  от Варненската комерсиална гимназия " Г. С. Раковски “, с учител по право госпожа Зорница Любчева. Младите хора сложиха доста въпроси и изрекоха персонални позиции по показаната тематика " Правата ни като жители на Европейски Съюз “. Съдия Бахчеван срещна учениците с главните ни права и отговорности като жители на България и на Европейския съюз.

Тя сложи акцент върху правните актове, в които са обезпечени правата ни като европейски жители и нуждата от интензивност и иницииране от самите нас на отбрана на правата и свободите ни, като се спря по-подробно на Хартата за главните права в Европейски Съюз и на Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободите. 

Важен акцент в беседата си сложи арбитър Бахчеван и върху неразривната връзка сред права и отговорности. Кои са институциите, които пазят правата на индивида у нас; коя от тях събира доказателства по делата и ролята на съда, който е единствено и само съдия, обясни на учениците съдията, научи Varna24.bg .

С мисълта на Ейбрахам Линкълн – " Всички хора не могат да са идентични, само че би трябвало да са равни “, предизвика полемика арбитър Марияна Бахчеван, като в нейния ход единадесетокласниците изрекоха своите мнения за това, по какъв начин схващат правото на обективен развой и презумпцията за невиновност, както и понятия като – достойство, независимост, тъждество.

В потребно, забавно и провокиращо мисълта и способността да аргументираш позицията си събитие се трансформира откритият урок на арбитър Марияна Бахчеван пред младежите. Магистратът се обърна с покана към тях да посетят в съда съвещание по дело, на което е арбитър – докладчик.

Тази година Образователната стратегия " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ навършва едно десетилетие в България. Административен съд – Варна продължава своята работа по програмата и през актуалната образователна година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР