С почти пълно единодушие съветниците от Постоянната комисия Финанси и

...
С почти пълно единодушие съветниците от Постоянната комисия Финанси и
Коментари Харесай

Общинският съвет във Варна одобри поемането на нов дълг от над 46 млн. лв.

С съвсем цялостно единогласие съветниците от Постоянната комисия " Финанси и бюджет " на Общинския съвет във Варна дадоха единодушието си за вдишване на два общински дълга, с които ще се съфинансират европейски и капиталови обекти от финансовата стратегия на общината. Против гласоподава единствено Борислав Гуцанов (БСП).

Средствата ще бъдат вложени в възстановяване на градската среда и междублоковите пространства, в рационализация на публичния превоз, въвеждането на Синя зона и построяването на пречиствателна станция в курорта " Златни пясъци ". За реконструкцията на бул. " Васил Левски " администрацията на кмета Иван Портних също ще употребява запас от финансова или кредитна институция.

Плащанията по задълженията няма да надвишават

15% от личните доходи на общината

и общата изравнителна дотация за последните три години, изясни Стефка Господинова, шеф на дирекция " Финанси и бюджет " в локалната администрация.

Единият заем ще е в размер до

близо 10.2 млн. евро

и ще бъде провиснал от Европейската банка за възобновяване и развиване. Със него ще се финансира въвеждането на Синя зона и ще се обезпечи личното финансиране на Общината на неприемливи разноски, нужни за осъществяването на европроектите " Интегриран градски превоз – втора фаза " и " Естетизация и рационализация на градската среда във Варна ". Парите ще бъдат отпуснати на два транша.

Първият ще е в размер

до 8 млн. евро

и ще е със период на издължаване 12 години. Вторият, който ще се употребява за въвеждането на Синя зона, ще бъде до 2,1 млн. евро и период на погашение до 7 години.

Поемането на дълготраен дълг за финансиране на плановете за създаване на новия бул. " Васил Левски " и пробива на бул. " Сливница " също бе измежду тематиките на днешното съвещание на комисията. Общината възнамерява да изтегли

банков заем до 36 млн. лева,

с който да се финансира проектирането и построяването на светофари по булеварда, авторският и строителният контрол, разноските за отчуждителни процедури за придобиване на земя и здания. Предвижда се заемът да е със период на погасяване 10 година, с 3 година гратисен интервал. Съветниците утвърдиха параметрите за заема и разпоредиха на кмета да организира процедурата за избор на институция, която да обезпечи нужното финансиране на плана.

Членовете на комисията дадоха също единодушието за подписване на контракти за заем с " Фонд за органите на локалното самоуправление в България – ФЛАГ " на

обща стойност 16,8 млн.лв.

Средствата ще бъдат възобновени на Община Варна от ръководещите органи на оперативните стратегии, финансиращи европроектите за градския превоз, за доизграждането на пречиствателна станция в курорта " Златния пясъци " и за естетизацията на градската среда. Тези средства ще са за мостово финансиране на възможни разноски до възобновяване им от ръководещите органи по плановете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР