С почти 74 хиляди са се увеличили здравнонеосигурените българи през

...
С почти 74 хиляди са се увеличили здравнонеосигурените българи през
Коментари Харесай

Хората без здравноосигурителни права в България отново се увеличават

С съвсем 74 хиляди са се нараснали здравнонеосигурените българи през 2016 година по отношение на 2015 година Това позакзва годишния доклад на Националната здравноосигурителна каса, видя в. " Сега ". След наклонността на спад на цифрата в предходните години, в този момент то още веднъж е повече от мечтаното.

Хората без здравноосигурителни права в България съставляват 18.8% от общия дял, водени като наложително здравно обезпечени. В безспорна стойност те съставляват 1.392 млн. души - със 73 980 души или с 5.6% повече за една година. В края на 2015 година неосигурените са били 17.7%, или 1.318 млн. души, което пък е с 86 271 индивида по-малко в сравнение с в края на 2014 година

Същевременно обаче се резервира наклонността за преизпълнение на приходите от вноски и нарастването им, поради растежа на осигурителния приход. Т.е. макар че обезпечените през 2016 година понижават, преизпълнението на приходите е 1.431 млн. лева Общо постъпленията от осигуровки са 2.212 милиарда лева, което е растеж от 4.8% по отношение на миналата година.

От Националната организация по приходите (НАП) разясняват пред " Сега ", че растежът на неосигурените се дължи на ограниченията, които организацията е подхванала, с цел да спре правата на неточни платци. През 2016 година е влезнала в действие смяна, съгласно която хора на цивилен контракт, които се обезпечават на сума под минималната работна заплата, към този момент не се водят обезпечени.

Взети са ограничения и против работодатели, които не оповестяват в Национална агенция за приходите за прекъснати трудови контракти. Хиляди хора до неотдавна са се водели на трудов контракт, само че без действително да им се заплащат осигуровките. В такива случаи самият служащ не е отговорен и не се води неосигурен. Сега обаче са издирени такива контракти и са прекъснати.

От Национална агенция за приходите напомнят също и че най-малко половината от хората, които се водят неосигурени, са емигрирали в чужбина и действителният брой на неосигурените, които живеят в България е сред 400 000 и 550 000 души. В регистъра им има и дребна група от българи, които живеят и се обезпечават по едно и също време и в България и в друга страна от Европейски Съюз, само че тъй като двойното обезпечаване не е допустимо в Европа, са отпаднали от системата у нас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР