С почти 50% е нараснал броят на жалбите и запитванията,

...
С почти 50% е нараснал броят на жалбите и запитванията,
Коментари Харесай

И летищата с компенсации за изпуснати полети

С съвсем 50% е повишен броят на жалбите и запитванията, свързани с въздушния транспорт, по отношение на предходната година, оповестяват за БНР от Европейския потребителски център /ЕПЦ/. Основната част от жалбите са за забавени или отсрочени полети, посочи шефът на центъра  Соня Спасова .

„ Преди пасажерите да се свържат с нас е належащо да потърсят самолетната компания. Ако оттова не им отговорят, тогава  могат да се извърнат към ЕПЦ, чиито услуги са изцяло безвъзмездни . ”

Спасова посочи, че трябва  да се пазят бордни карти и билети . Ако установим, че полетът закъснява с 3-4 часа, е нужно  да снимаме осведомителното табло за доказателство.  Авиокомпаниите са длъжни да обезпечат така наречен грижи /храна и напитки/в случай, че след повече от 2 часа престой на летището, самолетът ни към момента не е изхвърчал. При по-голямо забавяне може да се наложи да се обезпечи и нощувка. Ако платим тези разноски със лични средства, да пазим касовите бележки, поучава Спасова.

Ако полетът въобще не бъде изпълнен, пасажерът има право да получи сумата за неизползвания билет . Законодателството дефинира период от седем дни за възобновяване на сумата.  Когато полетът не е сбъднат по виновност на самолетната компания, се дължи закрепена отплата за всеки пасажер.   „ До 1500 км, колкото е най-масовото пътешестване в границите на Европейския съюз, компенсацията е 250 евро, сред 1500 км и 3500 км – 400 евро, а над 3500 км – 600 евро. ”

Някои летища оповестиха, че ще одобряват недоволства, свързани с обезщетения поради постепенно обслужване, довело до изпускане на полета от техните пасажери,  изясни Спасова. Тя поучава пасажерите, които са имали проблем с дълго изчакване на летището, да ревизират информацията на уеб страницата на съответния аеропорт. За да бъде предявена рекламация, също се изисква да бъде показано доказателство за това.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР