С почти 36% е намалял броят на превишенията на фините

...
С почти 36% е намалял броят на превишенията на фините
Коментари Харесай

Общината твърди, че въздухът в София е по-чист, гражданите отричат

С съвсем 36% е намалял броят на превишенията на фините прахови частици през първите шест месеца на тази година спрямо предходната година. Това се дължи на многочислените ограничения, които локалната администрация предприе през последните месеци в битката с запазване чистотата на атмосферния въздух. Това сподели зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова, която взе участие в петата подред полемика, отдадена на проблемите и решенията със замърсяването на въздуха, проведена от омбудсмана Диана Ковачева, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Христова се похвали с слагането на контейнери за разделно събиране на текстилни боклуци, увеличеният брой на миенето на улиците и по-честото събиране на едрогабаритните боклуци и отделяне на площадки за предаване на излезли от приложимост гуми за да не бъдат изгаряни от недобросъвестни жители.
„ Стартирахме процедура с слагането на 25 филтъра в „ Красна поляна “. В момента тече и процедура за доставка на 2000 филтъра, които ще бъдат сложени на територията на Столичната община в идващите години. До края на годината се надяваме да бъдат сложени 150, за 2020 – 2021 – още 850 и през 2023 година да сложим още 1000. Успяхме да защитим и към 57 млн. лева за замяна на старите отоплителни съоръжения с по-нови и екологосъобразни други възможности – печки, климатици и други отоплителни уреди. Това предвиждаме да се случи в идващите три години и да обхване 20 000 семейства от 55 000, които се отопляват на твърдо битово гориво “, уточни Христова. Тя добави, че също по този начин в града са конфигурирани 23 датчика, които са част от общинската мониторингова система за качеството на въздуха, която ще бъде налична и за жителите през мобилно приложение и ще бъдат закупени автоматизирани станции за премерване чистотата на въздуха.
Според нея на това се дължи трайният спад в броя на превишенията на замърсяванията на въздуха, само че все пак има потребност от още дейности, с цел да се усъвършенства чистотата на въздуха. Христова добави още, че 90% от автобусния превоз е освежен, както и че броят на електробусите в града ще нараства.
Твърденията на зам.-кмета разгневиха Десислава Малинова от Инициативния комитет „ Красна поляна “, която сподели, че с всяка минала година въздухът в София става все по-отровен.
„ Това, което чухме като обещания и направено е на хартия, само че действителната картина е надалеч по-различна. Проблемът не е единствено в София, той е народен. Вдруги ден Русе излизат на улицата. Причинител за това е битовото отопление. Общината прави безсмислени вложения във връзка с слагането на филтри, които единствено регистрира. Ние живеем в днешно време, днешното време е в този момент. Не се знае дали на следващия ден ще ни има, с цел да чуваме непрестанно „ ще ”. По данни на Световната здравна организация над 12 000 българи са умряли в резултат на мръсния въздух през 2018 година “, съобщи Малинова и акцентира, че към този момент не знаят какво би трябвало да създадат жителите, с цел да бъдат чути и управляващите да създадат нещо действително, с което въздухът в София да стане по-чист и да не е гибелен.
Малинова не изключи опцията скоро да последва Национален митинг, само че изрази песимизъм във връзка с това дали страната ще им обърне внимание. Тя напомни, че е трябвало общината да събори два блока от „ Виетнамските общежития “. Малинова прикани също по този начин пунктовете за вторични първични материали да бъдат изнесени от кварталите. Тя се оплака и от занижения надзор, осъществяван от Столичния инспекторат, акцентирайки, че контейнерите за боклуци не се събират постоянно и преливат, както и че не се упражнява ефикасен надзор против нарушителите.
От своя страна Александър Симидчиев от съдружие " Въздух за здраве " разгласи, че в дните, когато има превишаване равнищата на фините прахови частици нарастват позвъняванията към Бърза помощ.
„ Трябва да се влезе в границите на административните регулаторни стандарти, само че да се обърне внимание по какъв начин да се минимализира рискът по повод здравето на популацията “, прикани той.
Омбудсманът Диана Ковачева застана зад тезата, че жителите би трябвало да знаят какво дишат, както и какъв е напредъкът на страната ни във връзка с наказателните процедури, наложени от съда на Европейския съюз по отношение на фините прахови частици и за нарасналите равнища на фините прахови частици.
„ Нашият мониторинг сподели една нормативна динамичност в последните месеци. Има Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Радвам се, че дебатът напредва в тази посока. Има и динамичност в наредбите “, разяснява Ковачева.
Директорът на Изпълнителната организация по околна среда Валери Серафимов уточни, че анализът на данните от 1.01. 2019 до 31.08 2019 демонстрира, че от 6 те станции, работещи в София единствено данните от тази в „ Надежда “ са сериозни.
„ Всички останали ще влязат в нормата до края на годината “, увери той и добави, че всички превишения на нормите се следят в интервала януари-март, като през останалите месеци на годината не се следят превишения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР