С почит към хляба и труда на земеделците, които и

...
С почит към хляба и труда на земеделците, които и
Коментари Харесай

Празник на житото и хляба в Бяла на 08.07.2023 г.

С респект към хляба и труда на земеделците, които и тази година са засяли и ще ожънат, Община Бяла и Агенция „ Арт Импрес “ гр.Русе провеждат

„ ПРАЗНИК НА ЖИТОТО И ХЛЯБА “

на 08 юли 2023 година от 09:30 часа,

в парк „ Св.Пантелеймон “, кв. гара Бяла.

Земеделието е застъпено във всички селища на общината ни и има значима роля за цялостното й развиване. Чрез реализацията на това събитие ще се усъвършенства и насърчи събитийния туризъм, опазването на нематериалното културно завещание и основаването на условия за последователност измежду младото потомство.

Неотменна част от празника ще бъдат обичайните работилници, в които деца и родители ще могат да създават тестени фигурки за обредни хлябове и да станат част от „ живата картина “ - разкриваща тогавашния обичай на селото, обвързван с прибиране на житото и приготвянето на хляба.

Посетителите ще могат да опитат и от ръчно направените тестени произведения от представителите на националните читалища и пенсионерските клубове, да се насладят на богатата кулинарна галерия, както и да потанцуват навън в ритъма на българските национални танци напълно с музика онлайн, под съпровода на оркестър „ ПЛАМ “ гр.Русе.

Кулминацията на празника ще бъде опит за слагане на връх за най-голяма ВИТА БАНИЦА, от която всички посетители ще опитат.

Нека дружно да отбележим този празник по отговарящ метод, тъй като за нас българите хлябът е самият живот!

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР