С почит и признателност! Паметник на братя Миладинови ще бъде

...
С почит и признателност! Паметник на братя Миладинови ще бъде
Коментари Харесай

Паметник на братя Миладинови ще бъде поставен в центъра на Благоевград

С респект и благодарност! Паметник на братя Миладинови ще бъде подложен в центъра на Благоевград, формалното разкриване ще бъде на 1 ноември от 12.00 часа

В Деня на националните будители, 1 ноември, в Благоевград ще бъде публично открит в градска среда паметникът на българските възрожденци братята Димитър и Константин Миладинови. Монументът ще бъде ситуиран пред постройката на Регионалната библиотека „ Димитър Талев “, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала „ Яворов “. До момента  той бе разположен в Регионалния исторически музей, само че мащабите и излъчването на скулптурата не допускат интериорно разположение, като още със основаването си тя е предопределена за външно пространство.

Поставянето ѝ в градска среда е по концепция на Инициативен комитет, в който вземат участие Сдружение на българските родове от Македония в Благоевград, Македонски теоретичен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния списък – Благоевград, НЧ „ Никола Вапцаров-1866 “ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална гилдия Благоевград, Национална асоциация „ Сигурност “ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса – клон Благоевград, Сдружение „ Ние дамите “, Сдружение „ Гражданско общество за България “ в Благоевград.

Мястото, на което ще бъде позициониран паметникът е по предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов, подложено на гласоподаване и признато с цялостно болшинство от Общински съвет – Благоевград.

Автор на паметника на братя Миладинови е известният ваятел Владимир Гиновски.

Приносът на двамата братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е от дълго време оценен и приет от откривателите и необятната общност в нашата страна. Авторите на паметния алманах „ Български национални песни “ стоят твърдо в пространствата на българския народен дух със своята културна и просветна активност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР