С почетни плакети кметът на Варна Иван Портних отличи 14-те

...
С почетни плакети кметът на Варна Иван Портних отличи 14-те
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних награди отличници на НАСА 


С почетни плакети кметът на Варна Иван Портних отличи 14-те ученика, които завоюваха оценки на НАСА, и техния учител и подстрекател доцент доктор Веселка Радева, старши учител в Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ към ВВМУ „Никола Вапцаров“. Младежите участваха в конкурс за планиране на галактически колонии, проведен от Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (НАСА). „Щастлив съм, че още веднъж имам мотив да споделя своето почитание към отличните достижения на възпитаници от Варна в надпревари на НАСА! Стана традиция плановете на млади варненци да бъдат в международната топ листа на интернационалната организация“, сподели кметът. Той напомни, че и през 2014 и през 2017 година варненски тимове завоюваха премиите. „Това потвърждава, че Варна към този момент изрично е незаобиколим фактор в галактическите състезания“, добави Иван Портних. Той изрази признателност на всички учители, които са били част от подготовката на младите учени, както и на доцент Веселка Радева, началник на младежките планове.

В първия тим отличници са Михаил Савин, Алиса Воробьова, Симона Русев, Юлия Димитрова, Александър Йорданов, Янислав Йорданов, Ивайло Георгиев и Калоян Липчев- възпитаници от 11 клас в Частната гимназия по Информационни технологии „ Антоан Дьо Сент Екзюпери “. „Нашият план „ Deep Space “ съставлява галактическа колония, с която желаеме да стартираме първата крачка на човечеството да се изсели напълно в Космоса. Тя ще се намира в рамките на Слънчевата система, а в нея ще има към 120 000 души “, описа Михаил Савин. Във втория отличен тим са Иво Песев, Александър Георгиев, Златан Златанов, Даниел Петров и Симеон Гачев – учениците от Математическа гимназия „ Д-р Петър Берон “, първенци в категория 12 клас. „Проектът ни „UniSpace“ има за цел разрешаване на два съществени казуса за човечеството – пренаселеността и фактът, че доста мъчно можем да изхранваме непрекъснато увеличаващият се брой хора. За задачата ние създадохме 16 000 колонии в ниска Земна орбита, във всяка от които живеят до 180 000 души. Ще качим Земята в Космоса. Друг значим проблем е обвързван с непрекъснато развиващия се изкуствен интелект в днешни дни. Ние не знаем това до какво ще стане това и какви ще са следствията за хората. Затова преглеждаме няколко сюжета и проучваме до най-големи елементи този проблем “, изясни Иво Песев.

Награда получи и Катерина Саматовна от Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “, спечелила второ място в интернационалното съревнование на НАСА, категория 10-ти клас, за плана си „Кибела“. „ Това е орбитална станция със лична орбита, изменяща се в границите на интервал от 1 година, според от разположението на планетите. Задвижвана е от йонни мотори, чиято сила получаваме от усъвършенстван реактор за термоядрен синтез. Това е бизнес план с изследователска устременост и цели оптимално проучване на галактическите обекти “, описа десетокласничката.

Доц. доктор Веселка Радева показа, че идващият стадий от надпреварата ще бъде в Лос Анжелис. „ Младите хора имат доста сериозна задача да показват България на конференцията за интернационално галактическо развиване “, изясни тя. За задачата са нужни общо към 40 000 лева, които би трябвало да бъдат обезпечени до края на месец април, като община Варна ще се включи с поддръжка.

live.varna.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР