С по-високи цени ще сурвакат скиорите зимните ни курорти. След

...
С по-високи цени ще сурвакат скиорите зимните ни курорти. След
Коментари Харесай

Няма невъзможно у нас! Ски зоната в Банско напът да стане като алпийския Гармиш

С по-високи цени ще сурвакат скиорите зимните ни курорти. След повишаването от приблизително 20% на настаняванията в хотелите, идва ред и на въжен превоз картите. Засега единствено в Банско са оповестили новата цена за тази зима, до момента в който другите два огромни курорта - Пампорово и Боровец, необичайно мълчат.

На 16 декември Банско публично откри ски сезона макар неналичието на сняг. Фирмата концесионер на пистите разгласява от миналогодишните.

Цената на дневната карта за единствения въжен превоз, с който разполага ски зоната е 90 лева при 79 лева предходната зима. Сезонната карта нараства с 200 лв. - от 1500 на 1700 лв.. Също към 14% по-скъпи са и дневните карти за младежи - 80 лева и деца - 45 лева Двудневната карта за възрастен е 170 лева, а тридневната - 260 лева

Също на 16 декември бе открит ски сезонът и в един от най-известните алпийски курорти - Гармиш-Партенкирхен в Германия, който разполага с десетки писти и лифтове. Курортът разгласи и - 55 евро за еднодневна карта за възрастен, 44 евро за младежи и 27 евро за деца. За фамилии с деца обаче са планувани огромни оттъпки, при което карането на ски в алпийския курорт може да излезе даже по-евтино от родното Банско.

" Нямаше по какъв начин да не вдигнем цените на въжен превоз картите освен това повишаване на електрическата енергия и на горивата ", разяснява преди ден пред Нова тв Иван Обрейков, маркетинг шеф на концесионера в Банско " Юлен ". Впечатление прави, че компаниите не престават да оправдават покачването на крайните си цени с повишаване на електрическата енергия, без значение от обезщетенията, които получават и които Народното събрание гласоподава да станат още по-високи от 1 януари.

Въпреки растежа на цените зимните ни курорти чакат доста мощен сезон. След премахването на ковид-мерките се обрисува доста интензивно пътешестване тази зима както от страна на задгранични посетители, по този начин и на български туристи. Само за коледно-новогодишните празници се чакат към 500 хиляди пътувания, показаха от Института за оценки и разбори в туризма

„ Туризмът се завръща към естественото. Очакваме да надхвърлим 1.2 млн. туристи за целия зимен сезон. Това е 12% над предходната година “, уточни Константин Занков от Института за оценки и разбори в туризма. Очакваните непознати туристи в зимните курорти са главно от Англия, Румъния, Израел, Северна Македония и Гърция. Но и тази зима българските туристи ще са водещи.

КЪДЕ Е НАЙ-ИЗГОДНО В ЕВРОПА?

На фона на повишаването на зимната отмора за поредна година Боровец и Банско се озоваха на челни места в за най-евтините места за ски почивка в Европа. Класацията е направена посредством съпоставяне на няколко съществени разхода за шест дни на човек, измежду които са цената на въжен превоз карта, наемът на ски екипировка и полудневни уроци с инструктор, чаша кафе, чаша " Кока Кола ", чаша вино, бутилка бира и обяд край пистите.

Бopoвeц е нaй-изгодният cĸи ĸypopт с разноски за £506.03 (1152.18 лeвa). През минaлaтa гoдинa cyмaтa e билa c близo 16.5% пo-ниcĸa или £434.51 (989.34 лeвa).

В тазгодишната ранглиста за първи път Бaнcĸo отстъпва второто място на италианския ски курорт Бардонекия. Ски ваканцията в намиращото се покрай Торино курортно градче излиза по-евтина по изброените нагоре индикатори със междинен разход на ски пистите за шест дни от £512.61 (1167 лева).

За Банско тези разноски излизат £537.08 (1222.88 лeвa). В съпоставяне с предходната година 6-днeвният пpecтoй е поскъпнал с към 10%.

Ето и цялостната ранглиста топ 10 на най-евтините ски курорти в Европа за 2021 година:
Боровец, БългарияБардонекия, ИталияБанско, БългарияСаузе, ИталияСестриере, ИталияЛа Тюил, ИталияЕлмау, АвстрияМорзин, ФранцияЧервиния, ИталияРука, Финландия

Източник: " Сега "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР