С по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на

...
С по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на
Коментари Харесай

Зле програмирани касови апарати „съборили” сървърите на НАП

С по 240 000 поръчки са били натоварени сървърите на Национална агенция за приходите от касовите апарати на избран производител през вчерашния ден, като това довело до краткотраен срив на системата за отчитане в действително време. За това признаха данъчните на брифинг през днешния ден.

От Национална агенция за приходите бяха безапелационни – за хакерска офанзива не може да става дума.
Проблеми с касовите апарати на Национална агенция за приходите изплашиха търговците Част от касовите апарати стопираха без предизвестие, пишат пострадали
По думите на представителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров сървърите са били неработоспособни сред 13:30 ч. и 15:40 ч. И по-късно обаче проблематичните фискални устройства, които са на един съответен производител, са траяли да дават известия за неточност.



„ Вграденият програмен продукт на фискалните устройства реагира по метод, който не е нормативно разказан в наредбата. Очаква се, че устройството не „ пита” сървъра единствено в избрани случаи, а 240 000 пъти. Получило се това, че е бил бомбардиран сървърът с извънредно огромен размер заявки”, изясни Бъчваров.

Той означи, че преди не е имало метод да се разбере, че има проблем с връзката, до момента в който в този момент това излиза наяве на търговеца на шестата минута. Говорителят уточни, че дори да се изпише неточност, това не значи, че апаратът не работи – в идващите 24 часа той може да се употребява и чак тогава, в случай че връзката не бъде възобновена, ще се наложи писането на бележки на ръка.
Експерт: Голяма част от бензиностанциите евентуално ще затворят от 1 април Има заплаха от рецесия на пазара на горивата поради новите касови апарати, предвижда Светослав Бенчев
В Национална агенция за приходите ще бъдат привикани програмистите от всички производители на касови апарати, с цел да се потърси метод сходни проблеми да не се случват още веднъж.

Данъчните предизвестиха, че към този момент се засичат практики обвързваният с Национална агенция за приходите програмен продукт да се заобикаля с паралелното инсталиране на стратегии на таблети и телефони, с които да се прави двойно счетоводство – и при констатиране на такова нарушаване последствията ще са за търговеца, а не за софтуерната компания, която му е предложила вид за прескачане на разпоредбите.

По мотив опасенията на горивния отрасъл, че новите условия за Данък добавена стойност, акцизна и ценова информация върху касовите бележки ще доведат до затваряне на бензиностанциите, Росен Бъчваров акцентира, че все още Национална агенция за приходите не вижда съображение за пролонгация. „ Тези промени не изискват наново изпитване или минаване на тези системи през Българския институт по метрология”, уточни той.

По думите му има " прелъщение " да се крият налози от горива, тъй като те образуват към половината от цената.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР