С писмо от 13.05.2019 г. главният прокурор на Република България

...
С писмо от 13.05.2019 г. главният прокурор на Република България
Коментари Харесай

38 висши чиновници и магистрати са проверявани за сметки и имоти в чужбина

С писмо от 13.05.2019 година основният прокурор на Република България господин Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши обществени длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани персонално от тях или посредством свързани или подставени лица банкови сметки в чужбина; недвижими парцели или друго имущество на забележителна стойност; присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании и осъществени разноски и вложения в чужбина.

В отговор на писмото са постъпили информации от 19.07.2019 година и от 15.08.2019 година от Държавна организация „ Национална сигурност “, съдържащи класифицирана оперативна информация, огромна част от която е разказана от ДАНС като „ непотвърдена “. В същата не попадат лица, заемащи висши обществени длъжности, недекларирали по съответния ред присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании и осъществени разноски и вложения в чужбина.

Посочените в справките данни не са били задоволителни, с цел да бъде изработен извод за съществуване на основателно съмнение за осъществено закононарушение от общ темперамент, което е наложило осъществяването на персонална инспекция от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП).

В хода на инспекцията и от съдържащата се в справките информация от Национална агенция за приходите е открито, че във връзка с 11 лица – представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам. министри, 2-ма ръководители на общински препоръки, 1 кмет, 4-ма зам. кмета) и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува подозрение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими парцели в чужбина.

По отношение по този начин откритите 38 лица, с постановления на прокурор от ВКП от 19.09.2019 година, са предоставени данъчни инспекции на Национална агенция за приходите за интервала от 2016 година до 2019 година С цел да бъдат открити съответните банкови сметки в чужбина, размера и произхода на финансовите средства, постъпили по тях, както и притежавани недвижими парцели в чужбина и произхода на средствата за придобиването им с разпореждане на прокурор от ВКП от 22.10.2019 година са предоставени инспекции и на КПКОНПИ.

За изясняване на цитираните обстоятелства и условия от страна на КПКОНПИ са осъществени редица дейности, като на ВКП е предоставена информация по отношение на притежаваното от лицата движимо и недвижимо имущество и налични банкови сметки.

Материалите от осъществените инспекции на Национална агенция за приходите са постъпвали във ВКП, като последно изпратената информация е с дата едвам от 25.06. 2021 година и е получена в прокуратурата на 05.07.2021 година Към момента във връзка с едно от лицата към момента не са завършили процесуалните дейности по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на Национална агенция за приходите за събиране на доказателства.
 Прокуратурата разгласи, че е разпитвала Делян Пеевски Прокуратурата разгласи, че е разпитвала Делян Пеевски
По формираните шест преписки след наложените от Съединени американски щати по закона " Магнитски " наказания, прокуратурата към този момент извикала за пояснения Александър...

Възложените данъчни инспекции са завършени с протоколи. По реда на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс е разкрита данъчна и осигурителна информация. Органите по приходите не са открили несъответствия и предпоставки за предприемане на следващи контролни дейности, като е обяснен и законният генезис на средствата. В резултат на подхванатите процесуални дейности и събраните доказателства в хода на предоставените данъчни инспекции органите по приходите са установили, че липсват нарушавания на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица.

По отношение на останалите посочени в справките на ДАНС лица е установено, че част от тях са заявили притежавано недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за обявление е зародило в по-късен миг. Две от лицата са били обект на данъчни проверки по към този момент формирани преписки и досъдебни производства. За огромна част от тези лица също е посочено от ДАНС, че оперативната информация е непотвърдена и/или непроверена.

Информацията, съдържаща се в справките на ДАНС, е класифицирана с равнище на подредба „ Поверително “ по смисъла на Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ) и разгласяването й би било закононарушение по член 357 от Наказателен кодекс. Материалите от предоставените на Национална агенция за приходите инспекции, съдържат данъчна и осигурителна информация, която е предоставена по реда на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс единствено и само за служебни цели. Това изключва разпространяването на информацията от предоставените инспекции от страна на Прокуратура на Република България, защото това би било осъществяване на нарушаване на българското законодателство и/или закононарушение.

Събраните материали от осъществените инспекции са изпратени от ВКП на способената първоинстанционна прокуратура, по подготвеност.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР