С петиция и подписка до премиера и главния прокурор жители

...
С петиция и подписка до премиера и главния прокурор жители
Коментари Харесай

Граждани на Балчик сезират държавни институции за строеж в основата на свлачище

С петиция и подписка до премиера и основния прокурор поданици на Балчик алармират за противозаконен съгласно тях градеж в централната част на морския град – по ул. „ Черно море “. Данните им са, че парцелът е в основата на интензивно свлачище. Инициаторите на сигнала настояват също, че издаденото преди две години строително позволение от общината за сезонно жилищна постройка с магазини е в нарушаване на нормите, избрани Закона за устройство на територията, Общия организационен проект на Балчик и Подробния организационен проект.

Заради „ непозволено осъществяване на технологията на строителството и допускане се закопава терен с дълбочина от 10 м., а планът надвишава съвсем три пъти допустимите градоустройствени индикатори, вследствие на което се появиха придвижвания на земните пластове, което води до нарушение на здравината на градивните детайли на прилежащата постройка от север; нарушение целостта на рамената и стълбищните площадки, които са част от стълбище, общинска благосъстоятелност и обособяване на тротоара от ул. „ П. Яворов “ от прилежащия терен по посока изкопа “, се показва още в сигнала.

Цитирано е и писмо от ДНСК, съгласно което разрешението за градеж „ е издадено при основни нарушавания на императивни законови разпореждания на нормативната уредба по устройство на територията, които са толкоз тежки и радикални, че са правно нетърпими и обуславят неговата незначителност “.

Проектът на новия градеж е в нарушаване на допустимите отстояния от прилежащите жилищни здания и по този метод се лимитира правото на прилагане на собствеността на притежателите на парцели, намиращи се в съседство.
Кметът на Балчик Николай Ангелов съобщи пред, че строителното позволение е било обжалвано от засегнатите съседи във всички институции, само че законността му е била доказана. „ Аз като кмет не мога да спра влезнало в действие законно строително позволение. Строежът беше спрян до изясняване на случая и откакто съдът удостовери законността му, никой не може да го анулира “.
По мотив изказванието, че се строи в свлачищен регион, кметът е безапелационен, че не са наложени строителни забрани в тази част на Балчик. Той уточни, че наоколо е построена друга жилищна кооперация с магазини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР