С петиция и искане Делфин“ (или морски плаж Къмпинг Делфин“,

...
С петиция и искане Делфин“ (или морски плаж Къмпинг Делфин“,
Коментари Харесай

Туристи искат „Делфин“ да стане екоплаж

С петиция и искане „ Делфин “ (или морски плаж „ Къмпинг Делфин “, както е маркиран в Министерството на туризма) туристи, ползващи от години линията, упорстват тя да остане за природосъобразен туризъм, а не да е отдадена чартърен.

Конфликтът, който, надали не, изправи един против различен нудисти и облечени на плажа, стартира още от месец май. Туристи подават сигнали, че на един от скатовете към дребната линия се изсичат дървета и шубраци. Зоната е предпазена, тъй като попада и в „ Натура 2000 “, и в рамките на естествен парк „ Странджа “. Проверка на институциите не открива нарушавания, по тази причина и Районната прокуратура в Царево образува произвеждане против незнаен причинител. Въпреки че, съгласно почиващите, е ясно, че това е направено, с цел да се построи в следствие дървена стълба към плажа и черен път, който да обслужва линията. Самата стълба е издигната от наемателя, „ Тйва Интернешънъл “, само че без да е съгласувана с Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас и да е получил позволение от Община Царево, за което компанията е глобена. Това, обаче, е единствено началото.

Ивицата се употребява още от 60-тте години от доста нудисти (или натуралисти, както сами се наричат). Никога не е имало спор сред плажуващи голи и такива по бански, споделя Чая Войкова, която почива там от средата на 80-тте години. На този плаж вървят цели семейства, деца пораснаха, идват хора даже и с внуците си, разяснява тя. А той е прелъстителен с природата и с чистотата:

„ Има диви зайци, видри… Различни птици…  Всичко това към момента го има, само че с една урбанизация, на едно естествено място, то отива другаде или умира. Плажът се споделя „ Делфин “ неслучайно. Това е място, на което идват делфини. Плували сме измежду делфини. Водата е чиста, тъй като няма какво да я замърси. Ако имаме заведения, в случай че имаме моторница, каквато към този момент имаме, в случай че имаме медицински пункт, какъвто към момента няма, в случай че имаме тоалетни и душове, при липса на инфраструктура, за мен остава мистерия – при лиспа на водоснабдяване и канализация, от кое място ще пристигна и къде ще отиде водата? И чистата, и мръсната “, споделя Войкова.

Тя твърди, че са се пробвали да реализират разговор с наемателя на плажа и негови представители, само че – несполучливо. Нейните сподвижници са разочаровани и от неналичието на реакция на държавни и локални институции, поради нарушаванията, за които са алармирали.

Конфликтът придобива надалеч по-битово измерение, откакто през уикенда на плажа идва полиция, поради наличието на нудисти измежду облечените гости на линията. На самия плаж има и табела с конкретизиране, че той не е нудистки.

Имаше спор сред гости с бански и такива без и шефът е решил, с цел да не ескалира обстановката, да извика органите на реда, прецизира наемателят Йордан Тодоров. Напрежение има, споделя той, защото на новите гости на плажа не им допадал директният образен контакт с голи хора. Той, от своя страна, споделя, че се е опитвал да реализира разговор с нудистите, само че не съумява:

„ Аз нямам интерес да има напрежение, тъй като понасям директни финансови загуби. До този миг, аз съм имал няколко контакта с лица – представители на нудистката общественост, която от години плажува на този плаж и тяхната позиция, до тоя миг, твърдо и ясно е била „ вас да ви няма оттука. Тяхната позиция е „ това си е нашия плаж “, споделя Йордан Тодоров.

Това се удостоверява, ненапълно, и от разпалените полемики в няколко групи във Facebook. Между представители на така наречен нудистка общественост (въпреки че не става въпрос за проведена група) и на хора, представящи се за локални, тече спор „ за “ и „ срещу “ голите на плажа. От едната страна обвиняванията са, че нудистите цапали, че откакто линията е с наемател, те би трябвало да си търсят друго място, с цел да не тормозят плажуващите.

„ Вие май забравихте че плажовете са публични места и на тях имат право да вървят всички стига да съблюдават благовъзпитание тъй че пищовите в кобурите… ”, написа един консуматор.

От другата страна също не пестят реплики, като пращат „ облечените “ към Северна Корея или – с балтоните – на централния плаж. Нарицателните за тях пък са „ текстилни “ или „ трикотажни “ хора.

До момента няма санкциониран за нудизъм на този плаж, само че този метод на отмора нито е позволен, нито е неразрешен. Може да се пояснява като непочтено държание на публично място, което е нарушаване на общинската разпоредба на Царево. Кметът Георги Лапчев прави прилика с ходенето гол по центъра, само че внася и конкретизиране, че дали плажът е публично място е въпрос на пояснение. Лапчев признава, че даже и за монокините важи същият проблем, в случай че някой сметне, че голите женски гърди на плажа наподобяват някакси непочтено. Извън буквата на закона, той прикани страните да изгладят спора, тъй като от него няма полза никой.

Поне за момента не се обрисува позволение на казуса. Още повече, че се чака множеството туристи (и голи, и облечени) да дойдат през август. Решението, съгласно хората, които почиват от десетки години на една от дребното непокътнати в естествения си тип линии, е този тип да се върне. Затова и желаят с петицията си до Министъра на туризма, „ Делфин “ да бъде разгласен за екоплаж, каквото желание имаше преди години, даже, в случай че се наложи, договорът с наемателя да бъде преустановен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР