С пет години се удължава забраната за улов на застрашени

...
С пет години се удължава забраната за улов на застрашени
Коментари Харесай

Още 5 г. забрана за улов на редки видове есетри в Дунав и Черно море

С пет години се удължава възбраната за улов на застрашени типове есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Забраната е удължена за интервал от пет години, считано от 1 януари 2021 година, за запазване и запазване на популациите на типовете съветска есетра, чига, пъструга и моруна. Забраната се вкарва със взаимна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Срокът на последната настояща такава е от 1 януари 2016 година и изтича на 1 януари 2021 година

Съгласно заповедта, при инцидентен улов на екземпляри от тези типове, те следва да се връщат неотложно в съответния воден басейн, от който са уловени, без значение от тяхното положение. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки инцидентен улов на есетрови типове по тип, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на информация за инцидентен улов на есетрови риби има и за извършващите любителски лов на риба.

Есетровите риби са едни от най-застрашените типове и предпазени по силата на интернационалните, европейски и национални законодателни актове. Затова научни институти и организации в страната (Института по океанология към Българска академия на науките, Института по рибни запаси и Световния фонд за отбрана на дивата природа - WWF-България) са единомислещи по отношение на нуждата от удължение на възбраната, означават от пресцентъра на земеделското министерство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР