С павета, произведени от тъмносив бетон и наредени в полукръг,

...
С павета, произведени от тъмносив бетон и наредени в полукръг,
Коментари Харесай

Маркират с павета 20-вековния път на Площада

С павета, създадени от тъмносив бетон и подредени в полукръг, е маркирана една от античните улици на Римския конгрес, чието създаване датира от I-II век. Пътната линия минава над подлеза на ул. „ Гладстон ”, прекъсва на археологическите разкопки и излиза от южната им страна, с цел да продължи през пл. „ Централен ” до Партийния дом. С червени плочки са обозначени контурите на антична постройка, за която археолозите допускат, че се намира под площада. Няколко антични колони на Филипопол са маркирани с кръгове върху настилката. Предполага се, че откакто реконструкцията завърши, ще има скица за символиката.

Строителите от компания „ Драгиев и ко ” имат задачата да завършат площада до 6 септември, въпреки че по контракт пусковият период е в края на октомври. По традиция от Тодор-Живково време градската администрация дава напън лентата да се реже за празника на Съединението и най-много преди локалните избори.

Покрай Цар-Симеоновата градина откъм Главната към този момент е подреден светлосив гранит. Фугите са запълнени със специфичен силикон, с цел да не се надигат плочите при жегата.Тежат над 60 кг и по тази причина се поставят с вакуум машина. Тя захваща като с клещи плочките и ги слага върху авансово заравнената основа от ситно натрошен трошляк. " Остава единствено да ги наместваме, което също е виновна работа ", изясняват строителите.

С гранит се покрива карето сред Главната и паметника на Гюро Михайлов. Това са седем декара, тъкмо над ядрото на Римския конгрес. Останалите 20 дка се покриват със светли, съвсем бели бетонни плочки, съвсем като в аптека. Те мъчно ще се поддържат, разясняват минувачите и сочат огромно мръсно леке, лепнато върху новата настилка.

Работниците бързат да възстановят пешеходната алея около пощата, тъй като повече от две седмици хората минават през фоайето <210>. Разказват, че тези дни следва засаждане на още зеленина досами постройката, а остарелият бетон ще се облицова с кафяви ребрести плочи. Те са австрийско произвеждане, от керамика са и с тях са облицовани бетонните бордюри към паметника на Гюро Михайлов, дърветата и двете остарели корита до градината, където ще блика шадраван.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР