С пъстра украса, за поредна година Враца ще посрещне предстоящите

...
С пъстра украса, за поредна година Враца ще посрещне предстоящите
Коментари Харесай

Враца посреща Великденските празници с богата програма

С пъстра декорация, за поредна година Враца ще посрещне идните Великденски празници. Поставянето на тематичните детайли и елементи за пролетните празници – великденските яйца към този момент стартира. Арка, украсена със зеленина и цветя, ще посреща всички жители и посетители на Враца при започване на площад „ Христо Ботев”.
И тази година на централния площад ще бъде завършен отбор от три двуметрови, художествено изрисувани, с национални претекстове яйца.
В интервала от 15 до 30 април 2019 година, още веднъж на площад „ Христо Ботев “ ще се организира и станалият обичаен Великденски базар, в който ще вземат участие локални търговци на великденска декорация, майстори на ръчно направени сувенири, разнообразни типове бои за яйца, както и великденска украса за празничната трапезата.
С съвсем 100 декоративни яйца ще бъде украсено огромно дърво, ситуирано при започване на бул. „ Никола Войводов “. В рамките на централната пешеходна зона ще бъдат сложени изрисувани яйца с височина от един метър. Великденско дърво ще бъде украсено и във всеки двор на детските градини в града.
Тази година едни от най-красивите пролетни празници - Лазаровден и Цветница съответстват с провеждането на XIII Международен фолклорен фестивал „ Врачанска пролет”.
С лазарски песни и танци на 20 април, от 11 часа, на площад „ Христо Ботев” ще стартира първият концерт от фестивала, а на Цветница - 21 април, в 10.30 часа цветно дефиле от танцьори ще премине от паметника на Свети Софроний Врачански до площад „ Христо Ботев”, където от 11 часа жителите и гостите на Враца ще могат да видят осъществяванията на танцови сформира от Албания, Молдова и България. По традиция община Враца кани всички поданици и посетители на града дружно да бъдат маркирани и Великденските празници. Те ще стартират с фолклорното надпяване „ С ария по Великден”, което ще се организира на Велики четвъртък - 25 април, от 10 часа, в Етнографско-възрожденския комплекс, където ще могат да се чуят Великденски песни и всеки да се включи в шаренето на перашки. На Великден - 28 април, в 11 часа, на площад „ Христо Ботев” празниците ще стартират с концерт на духов оркестър при НЧ „ Развитие 1869”- Враца.
С празничния възклик „ Христос воскресе” ще поздрави жителите и гостите на града Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий. Поздрав към присъстващите ще сервира и кметът на община Враца - Калин Каменов. В празника със стихчета и песни ще се включат и възпитаниците на детска градина „ Европейчета”.
Празникът ще продължи с концерт на националния артист Светлин Миланов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР