С първо гласуване на промените в Закона за администрацията и

...
С първо гласуване на промените в Закона за администрацията и
Коментари Харесай

НС гласува промени в Закона за администрацията

С първо гласоподаване на измененията в Закона за администрацията и дефинитивно приемане на промени в Закона за публичните поръчки ще стартира работата си Народното събрание.

Промените в Закона за администрацията уреждат кой може да замества вицепремиера, на който министър-председателят е упълномощил да извършва неговите функционалности при неявяване от страната или прилагане на отпуск, а той по справедливи аргументи не може да извършва дадените му пълномощия.

Предлага се при сходен случай по своя преценка министър председателят с писмена заповед да дефинира министър от кабинета.

Промените в Закона за публичните поръчки влизат за дефинитивно приемане. Те сплотяват две оферти, признати на първо четене – от Министерския съвет и от депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Предвижда се да бъде основан непрекъснато настоящ Експертен съвещателен съвет към министъра на финансите като консултативен орган по въпросите, свързани с използването на закона. Въвежда се и обвързване за обществените възложители да слагат екологични условия при поръчки за доставки и услуги над избрани прагове.

Например при възлагане на транспорти по автобусни линии ще бъдат поставяни критерии за чисти транспортни средства, избрани с разпоредба на транспортния министър.

С други текстове частните лечебни заведения ще би трябвало да ползват Закона за публичните поръчки, в случай че повече от половината от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Здравната каса.

Депутатите би трябвало да довършат на второ четене и Закона за биологичното многообразие, чието приемане стартира предходната седмица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР