С първа копка в двора на СУ “Димчо Дебелянов” официално

...
С първа копка в двора на СУ “Димчо Дебелянов” официално
Коментари Харесай

Започна най-големият училищен ремонт с европари

С първа копка в двора на СУ “Димчо Дебелянов” публично бе даден старт на най-големия учебен инфраструктурен план във Варна, финансиран с европари.

С над 16,3 млн. лева до 2019 година съществена реорганизация ще претърпят 7 учебни заведения и 3 детски градини, стана ясно на церемонията, на която участваха кметът Иван Портних и Лилия Христова, началник на общинската просветна дирекция.

Един от най-мащабните поправки за 2,4 млн. лева е в СУ “Димчо Дебелянов”. Школото ще бъде опасано със земетръсни шайби, в двора му ще бъде издигнат нов физкултурен салон и спортна площадка с мека настилка. Ще бъде освежен и покривът, чието плачевно положение наложи предплатено пренасяне на учениците, изясни Христова. Според нея строителните работи би трябвало да приключат до лятото и на 15 септември децата да се върнат в обновените си класни стаи.

Същото важи за СУ “Найден Геров” и I главно учебно заведение, където текат поправки.

След това наесен ще бъдат “командировани” възпитаниците на СУ “П. Яворов” и ОУ “К. Арабаджиев”.

Проектирането на останалите 5 обекта ще завърши до края на април. Общо 7000 деца поетапно ще бъдат местени в други школа до финала на плана следващата година. Предстои работна група да дефинира и тактиката, по която Варна ще се оправи с условието за въвеждане на едносменен режим на образование.

“В най-тежко състояние сме, защото сме отличник в страната по запълняемост на местата в учебните заведения. Непрекъснато се записват деца от други обитаеми места, чиито родители са намерили работа във Варна. Това е индикатор, че градът ни се развива и просветителната система работи, само че е и предизвикателство, защото постанова градеж на нови учебни заведения или пристройки”, разяснява Христова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР