С първа копка и водосвет днес бе даден старт на

...
С първа копка и водосвет днес бе даден старт на
Коментари Харесай

Водосвет и първа копка за водния проект на Смолян за над 90 млн. лева

С първа копка и водосвет през днешния ден бе даден старт на един от най-значимите планове за Смолян „ Интегриран воден план на агломерация Смолян “, прочут още като втори воден цикъл. Официалната гала се състоя на парк " Чаршията " в кв. Устово.
" Инвестицията, която ще се осъществя с поддръжката на Оперативна програма „ Околна среда “- 2014 -2020 година, е най стойност над 90 млн.лв. с Данък добавена стойност. Основната цел на плана е да се преодолеят проблемите, свързани със съществуващата инфраструктура за питейни и отпадни води на град Смолян, както и да се обезпечи екологосъобразно филтриране и заустване на битовите отпадъчни води ", сподели зам.-управителят на ВиК инж. Костадин Тотев.
Той уточни, че ВиК-инфраструктурата, която е планувана за реорганизация, не е подменяна от над 40 години и е във влошено експлоатационно положение. Дължината на подлежащата на ремонт водопроводна мрежа е почти 22 километра, 10 от които са за ново създаване, а канализационната мрежа ще е близо 46 км. Друга значима инвестиция е реорганизация по безизкопен прийом на основния сборен колектор.

По думите му с изключение на плануваните действия по ВиК-мрежата, ще бъдат осъвременени пречиствателните станции за питейни води „ Хубча “ и „ Превала “ и ще бъде усъвършенствана работата на пречиствателната станция за отпадъчни води посредством създаване на третично филтриране за премахване на фосфор.
С реализацията на плануваните вложения се чака да се усъвършенства качеството на питейните води, доставяни до популацията, и доста да намалеят загубите във водопреносната мрежа. Планирано е да се реализира съвсем 100% съгласуваност към канализационната мрежа. Всички отпадъчни води да бъдат отвеждани в ПСОВ и пречиствани преди заустването им във водните басейни.

" Всички тези позитивни резултати ще доведат до осъществяване на условията на европейското законодателство за запазване и възстановяване на водните запаси ", уточни още изгодите от реализирането на плана зам.-управителят на ВиК-Смолян.
Той бе безапелационен, че от " ВиК " ЕООД осъзнават огромната отговорност, която имат за осъществяване на този важен план и акцентира, че ще работят в цялостна готовност за неговото сполучливо привършване.
Тотев благодари на общинската администрация, регионалната администрация, експлоатационните сдружения и всички институции, които им спомагат.  " Искам да помоля жителите за самообладание и схващане във връзка с неудобствата, които ще би трябвало да изтърпят, до момента в който текат строителните действия ", сподели в умозаключение инж.Тотев.
 Нов тръбопровод оскъпи с 4,5 млн. лева ремонт на пътя Средногорци-Рудозем Нов тръбопровод оскъпи с 4,5 млн. лева ремонт на пътя Средногорци-Рудозем
Заради замяна на водопровода по второкласния път Средногорци-Рудозем е повишен с над 4,5 млн. лв. цената на контракта сред Агенц...
„ Над 10 години се работи, с цел да се случи днешната първа копка. Беше много труд и доста промени в изискванията, само че е реалност, че ние сме пилотни в Смолян. Безспорно е, че изгодите от този план са многостранни, само че в същото време ще има неудобства за нашите съграждани “, означи на церемонията кметът Николай Мелемов.
Той пожела на компаниите реализатори противоречива, безаварийна работа и добра организация.
" Винаги съм давал за образец синхрона и съдействието в работата на всички институции в нашия град. Надявам се и по този план всички да подходим отговорно и да оказваме помощ негативите за нашите съграждани да бъдат минимални. Пожелавам триумф на плана ", сподели още Мелемов.
Областният шеф Недялко Славов също означи дългия път, който е извървян до реализацията на това значимо начинание и благодари на всички, които са помогнали да се случи. „ Реализацията на плана ще увеличи качеството на живот на всеки един смолянчанин. И водоснабдителната и канализационната мрежа са мощно амортизирани. За да се случи това стоят близо 8-годишни старания на огромен кръг от хора. Разчитам на съпричастността на всеки един смолянчанин. Призовавам за самообладание, тъй като реализацията на този план има директно удобно отражение към бюджета на всяко едно домакинство. Това е първият подписан план по Оперативна програма „ Околна среда “, надяваме се, че ще бъде и първият приключен “, уточни Славов.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи духовник Васил Маджаров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР