С парите от данъците на Лукойл“ държавата ще финансира компенсации

...
С парите от данъците на Лукойл“ държавата ще финансира компенсации
Коментари Харесай

С данъците от Лукойл държавата ще финансира компенсации за обществен транспорт на най-бедните


С парите от налозите на „ Лукойл “ страната ще финансира обезщетения за най-бедните при използването на публичен превоз. Мерките сега се доуточняват от служебното държавно управление и една по една ще влизат в действие до края на януари идната година. Това изясни в утринния блок на bTV служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. По думите му най-бързо това може да стане за хората, които пътуват с трен. Помощта ще бъде под формата на документ за понижение при пазаруване на билети и карти за БДЖ. Работи се върху сходни понижения при използването на междуградски автобусни линии и градски превоз, първоначално в София и другите огромни градове. Целево помощта ще е ориентирана към хората с приходи под 1000 лв..

 Преди два дни „ Лукойл “ преведе към страната предплатен налог в размер на 90 милиона лв.. Тази сума надвишава всички финансови средства, платените от компанията на хазната през последните 20 години, разяснява тогава служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев.

Работим по ограничения, които да се финансират от изземането на свръхпечалбите на „ Лукойл “, изясни Стоянов. Тъй като се изисква техническо време тези ограничения да влязат в действие, първоначално ще продължи понижението от 25 стотинки на литър гориво, което работи и в този момент по бензиностанциите. Министърът обаче акцентира, че той не утвърждава този тип отстъпка, тъй като тя съгласно него не е обективна и не е фокусирана върху най-нуждаещите се. Тази мярка ще продължи към този момент, само че към този момент ще се финансира от средствата, които постъпват в хазната от „ Лукойл “, посочи Никола Стоянов. Една по една ще влизат в действие по-ефективни ограничения под формата на преференциални цени, понижения за карти за БДЖ, за градски транспорт  и други.

От мярката ще се употребяват хората с приходи под 1000 лв., стана ясно от думите на служебния министър. Човекът ще би трябвало да съобщи от кои преференции желае да се възползват. Ще му се издава документ, най-вероятно от общината. Не е дефинитивно решено по какъв начин това ще става чисто механически, най-вероятно общината ще издава такива документи. Нашата работа е по този начин да направляваме мярката, че опитите за машинация да бъдат несполучливи, даде детайлности министър Стоянов.

Той чака новите обезщетения да продължат най-малко до края на 2023 година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР